Delegacija Vlade TK posjetila GIKIL


U želji da saznaju koje su procedure poduzete i kakva je trenutna situacija nakon ekološkog incidenta u Lukavcu delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac (GIKIL). Oštećenje cijevi nastalo u srijedu ujutro, kada je dionadkatranske vode iscurio iz rezervoara i onečistio vodotok, u međuvremenu je sanirano. GIKIL su posjetiliministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.
Tokom sastanka sa menadžmentom GIKIL-a, kojem su prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite, Općinskog vijeća Gračanica te Saveza ribolovaca TK, ministar Puškar je istaknuo da će Vlada TK kao 49%-tni vlasnik poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, mjere koje podrazumijevaju odgovornost i inspekcijski nadzor.

VladaGiKiL


 Prema riječima izvršnog direktora za zajedničke usluge Suada Imamovića Federalna inspekcija je bila jučer na terenu, uzela uzorke vode za analizu a u GIKIL-u još nemaju povratnih informacija.
Ministar Huskanović napomenuo je ovom prilikom da je izdavanje okolinske dozvole i inspekcijski nadzor GIKIL-a u nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša ali se Vlada TK, iskreno zabrinuta, želi uključiti u rješavanje problema kako bi spriječili slične incidente u budućnosti. Neophodno je, prema mišljenju ministra Huskanovića, uključivanje šire društvene zajednice, od državnog i federalnog nivoa do Federalnog fonda za zaštitu okoliša.
Ministar Klinčević zatražio je ovom prilikom informacije koje se tiču uticaja nadkatranske vode na živi svijet u vodotoku rijeke Spreče te informaciju o kontinuiranoj inspekcijskoj kontroli.
Funkcionisanje privrede, rečeno je ovom prilikom, nalazi se u priortetima aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona, ali zdravlje građana je mnogo više na toj ljestvici.

1.6.2018. godine

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

autor2

 tztk

fana

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia2

sporticus

golden dec 2018

 seif1

piemonte1

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1