Prostor za unaprjeđenje saradnje BiH i Kine


Na marginama Sajma turizma i ekologije „List“ koji se održava u Lukavcu, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem, susrela se jučer sa atašeom u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Huang Xueji i ekonomskim i trgovinskim savjetnikom Xie Yuom. Premijer i ministri su ovaj sastanak iskoristili kako bi detaljno upoznali predstavnike Ambasade sa komparativnim prednostima Tuzlanskog kantona, te potencijalima i resursima kojima Kanton raspolaže. S obzirom da je sastanak upriličen u okviru Sajma turizma i ekologije, posebna pažnja posvećena je turističkim potencijalima našeg kantona i mogućnostima investiranja u oblast turizma. Kada su u pitanju investicije i razvoj, neizbježna tema bili su projekti u koje su direktno uključene kineske kompanije. Radi se o izgradnji termo-bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, kao i izgradnji termoelektrane u Banovićima. S tim u vezi, premijer Suljkanović je ponovio opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona da ovim projektima pruži svu potrebnu podršku, jer razvoj elektroenergetskog sektora u BiH nema alternativu. Također, premijer Suljkanović je akcentirao da je i u pogledu drugih investicijskih projekata Tuzlanski kanton veoma interesantno područje.

Kineskaambasada


„Tuzlanski kanton, prije svega, raspolaže dobrom i edukovanom radnom snagom, posebno kad govorimo o metalskom sektoru. Također naš kanton je i najveći rudarski bazen u BiH, sa mogućnošću investiranja u oblast rudarstva, tu prije svega mislim na opremu i tehnologije za eksploataciju uglja. Istovremeno, ovaj kraj je bogat poljoprivrednim potencijalima na kojima je također moguće provesti određene investicijske projekte. Osim svega navedenog, bitne prednosti su i najniža stopa poreza na dobit u regionu, vrlo niska stopa PDV-a i najniža cijena industrijske električne energije u regionu“ rekao je premijer Suljkanović, te pozvao predstavnike Ambasade da kreiraju delegaciju kineskih privrednika i investitora koja bi posjetila naš kanton i uvjerila se u potencijale i mogućnosti koje se ovdje pružaju.
Zadovoljni današnjim sastankom gosti iz kineske ambasade su uzvratili pozivom da delegacije Tuzlanskog kantona posjeti Narodnu Republiku Kinu, te i na taj način stupi direktno u kontakt sa potencijalnim investitorima.

4.5.2018. godine

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

autor2

 tztk

fana

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia2

sporticus

golden dec 2018

 seif1

piemonte1

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1