Objekti kulturne baštine kao ciljevi školskih izleta


O mogućnostima uvrštavanja objekata kulturno-historijskog naslijeđa na području Tuzlanskog kantona u program posjeta đaka osnovnih i srednjih škola kroz izlete i terensku nastavu u okviru časova historije, bilo je govora na jučerašnjem sastanku između prestavnika kantonalnih  ministarstava trgovine, turizma i saobraćaja i obrazovanja i nauke TK sa predstavnicima Pedgoškog zavoda TK. Riječ je o objekatima koji ispunjavaju minimalne tehničke i sigurnosne uslove a koji bi bili uvršteni u obavezni program posjeta đaka osnovnih i srednjih škola kroz izlete, terensku nastavu u okviru časova historije.

ministri


Ovom je prilikom dogovoreno da će u nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama TK biti uvršteni obilasci objekata kulturno-historijskog naslijeđa kao i časovi historije na tim mjestima. Zaključeno je da bi u osnovnim i srednjim školama trebalo češće organizovati izlete i posjete kulturno-historijskim spomenicima, kako bi djeca što više iz prve ruke saznala o svojoj prošlosti i okruženju te stekla vlastito iskustvo.
Prema mišljenju ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mirsada Gluhića kada su u pitanju kulturno-historijska naslijeđa, ne postoji nijedna lokalna zajednica koja nema kulturno-hiostorijsko naslijeđe koje je interesantno BiH, regionu, Evropi pa i svijetu. „Ne možemo dozvoliti da djeca u osnovnim i srednjim školama ne znaju svoja kulturno-historijska naslijeđa u TK. Ko ne zna svoju prošlost nije mu izvjesna budućnost“, mišljenja je ministar Gluhić.
Kao primjer spomenika navedeni su kula „Zmaja od Bosne“ u Gradačcu, Stari grad u Srebreniku i džamija u Teočaku.
„Naravno da prije toga treba odraditi pripreme posebno u smislu sigurnosti učenika“, rekao je ministar obrazovanja, nauke i kulture TK Zlatan Muratović naglasivši da će tome posebno posvetiti pažnju. „U tom smislu biće uključen Pedagoški zavod, javne ustanove i menadžementi škola koje će, nadam se na najkvalitetniji način provesti te posjete. Ne treba posebno naglašaviti koliki je značaj naših historijskih spomenika, a posebno aktivnost koja će za cilj imati upoznavanje djece sa historijom našeg podneblja“, rekao je ministar Muratović.
Jedna od tema su i mogućnosti uvrštavanja u nastavne planove i programe nastavnog sadržaja čiji bi cilj bio podizanje svjesti o značaju i efektima kupovine domaćih proizvoda.

28.8.2018. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma