Edukacija o provođenju javnih nabavki u osnovnim i srednjim školama

 

Kako bi uposlenici osnovnih i srednjih škola što efikasnije provodili javne nabavke Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organizovalo je danas edukaciju sekretara i saradnika za ekonomsko-finansijske poslove.
Na neophodnost ovakve edukacije ukazala je činjenica da nisu realizovana sva sredstva od 4,7 miliona KM koliko je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK u prošloj godini namijenilo za kapitalne izdatke u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

javnenabavke


„Niz je faktora zbog čega neki javni pozivi nisu uspjeli“, kaže ministar Omerović, „i zbog toga smatramo da se dodatnom edukacijom naših sekretara, ekonomsko-finansijskih radnika i drugih osoba koje provode javne nabavke u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, treba dodatno raditi i dodatno se educirati kako bismo što kvalitetnije provodili sve postupke i kako bi sva sredstva koja Vlada TK kroz kapitalne izdatke izdvaja bila adekvatno i utrošena.“
Edukacija u oblasti provođenja Zakona o javnim nabavkama obuhvata izmjene ZJN, nadogradnju sistema e-Nabavke, provođenje postupka direktnog sporazuma, korake u provođenju konkurentskog zahtjeva kao i žalbeni postupak.
Certificirani trener Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine Amir Rahmanović izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo prepoznalo važnost obuke iz oblasti javnih nabavki. „Proći ćemo nekoliko tema. Prva su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, što je najaktuelnije. Zatim ćemo proći postupke koje najčešće provode škole: direktne sporazume, konkurentske zahtjeve i otvorene postupke i na kraju ćemo obraditi temu pravne zaštite u postupcima javnih nabavki“, pojasnio je Rahmanović.
Zadovoljstvo što prisustvuje prvoj edukaciji ove vrste izrazio je i sekretar OŠ „Simin Han“ Tuzla Jasmin Jakubović istaknuvši da su škole specifične i nemaju službenike za javne nabavke te im je potrebna edukacija.

1.2.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma