Dodatak udžbeniku historije doprinos sprječavanju memoricida


U Ministarstvu obrazovanja i nauke danas je promoviran Dodatak udžbeniku historije za deveti razred devetogodišnje osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, koji po prvi puta na sistematičan način obrađuje period Bosne i Hercegovine od 1992. godine do kraja 20. vijeka.


„Svi mi često s ponosom ističemo da je Bosna i Hercegovina država sa hiljadugodišnjom historijom i zaista je poražavajuće da njenih 4 ili 5 najtežih, a ujedno i najponosnijih godina, nisu bile zapisane i izučavane u školama. Nacija koja nema zapisane i naučene lekcije iz prošlosti, ne može imati jasnu viziju svog puta u budućnosti. S tim u vezi kao roditelj i kao premijer Tuzlanskog kantona želim izraziti svoju zahvalnost svim ljudima koji su istrajali da ova tematika postane dio udžbenika iz historije“, kazao je danas premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.
Prema Nastavnom planu i programu u školama kalendarski ova oblast treba da se obrađuje za oko mjesec dana, pa se može reći da Dodatak udžbeniku dolazi pravovremeno.

Udzbenik


„Imajući u vidu da ovaj Dodatak udžbeniku prati teme i da se u potpunosti slaže na Nastavnim planom i programom, bit će dobra osnova za kvalitetno obrađivanje ovih nastavnih cjelina“, kazao je ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, te najavio da je osim za učenike u Tuzlanskom kantonu, u saradnji sa izdavačkom kućom NAM, Ministarstvo osiguralo da Udžbenik bude dostupan i na raspolaganju i eventualno drugim zainteresiranim, a tu se prije svega misli na udruženja i druge obrazovne institucije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.
Također ministar Omerović se zahvalio svima koji su od inicijative do danas učestvovali u uvođenju i kreiranju ovog sadržaja u Nastavni plan i program osnovnih škola. Naime, izrada udžbenika i njegova današnja promocija rezultat su inicijative, koju je prije 5 godina u Skupštini Tuzlanskog kantona podnio poslanik Midhat Čaušević, da učenici devetih razreda osnovnih škola izučavaju sadržaje historije BiH od 1992.godine do kraja XX vijeka.


„Dodatak udžbenika čijoj promociji danas svjedočimo je jedinstven primjerak za Bosnu i Hercegovinu. Intencija nam je da se na osnovu relevantnih činjenica učenici upoznaju i time da se suprotstavimo zaboravu kao strateškom cilju onih koji su počinili agresiju na Bosni i Hercegovinu. Ovo je jedno novo poglavlje u našem obrazovnom procesu i konkretna mjera protiv memoricida, kao jasne strategije agresora na Bosu i Hercegovinu. Ovo je prvi ovakav projekat koji je zaživio i u kojem su ispoštovane sve procedure u skladu sa zakonom i propisima o izdavačkoj djelatnosti“, kazao je poslanik Čaušević ističući da je 25 generacija naših učenika od rata do danas prošlo, a da ni jednu jedinu rečenicu zvanično u školi nisu mogli naučiti o agresiji.


„Dodatak udžbenika namijenjen je učenicima devetog razreda osnovne škole za nastavni predmet Historija, te obuhvata nastavne sadržaje vezane za disoluciju SFRJ i međunarodno priznanje Republike Bosne i Hercegovine, agresiju na RBiH, otpor odbrambeno-oslobodilačkih snaga i formiranje Armije RBiH, opsadu Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova, planove o podjeli RBiH, Dejtonski mirovni sporazum i okončanje agresije na RBiH, ratne zločine u RBiH, stradanje civila i koncentracione logore, stradanje djece i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, uništavanje kulturno-historijskog-naslijeđa i vjerskih objekata, društveno-političke i privredne procese u BiH od 1996. godine do kraja XX stoljeća, te pregled značajnijih ličnosti i datuma za suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine“, kazao je autor Nazim Ibrahimović dodajući da ovaj dodatak urađen bez mržnje i naklonosti prema bilo kome, te sadrži isključivo relevantne činjenice prikupljene iz istorijskih izvora i literature.


„Dodatak udžbenika je u cjelosti usklađen sa nastavnim planom i programom, a njegov sadržaj je temeljen isključivo na činjenicama i zvaničnim dokumentima i nespornim presudama. Mi ćemo ga, kao izdavač, u narednih 10 dana distribuirati svim školama na području našeg kantona, te smo osigurali da za ovu školsku godinu Dodatak udžbenika besplatno dobiju svi učenici devetih razreda“ najavio je direktor izdavačke kuće NAM Jasmin Handžić, te izrazio uvjerenje da će istina o agresiji na međunarodno priznatu zemlju, koja je kulminirala genocidom u Srebrenici, biti važan segment u sazrijevanju budućih generacija u našoj domovini.


Današnju promociju premijer Halilagić je iskoristio i da najavi da će Vlada Tuzlanskog kantona osigurati da svi učenici svih razreda osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu slijedeće godine besplatno dobiju sve udžbenike.


„Kada imamo te dvije pretpostavke, s jedne strane napisanu historiju, onako kako su se stvari dešavale, a s druge strane pretpostavku da ćemo znanje učiniti besplatnim, onda smatram a je to pravi put u budućnost“, zaključio je premijer Halilagić.

Odjeljenje za informisanje
4.3.2022. godine

 • Kutak za mlade TK

  • Prijave za II Festival mladih u Tuzli

   Prijave za II Festival mladih u Tuzli - Juli - septembar 2022. godine - Festival mladih će i ove godine okupiti mlade sa Tuzlanskog kantona koji će učestvovati u aktivnostima na polju umjetnosti, aktivizma, sporta, ekologije itd. Prve...

  • Besplatni udžbenici za osnovce stigli u osnovne škole TK

   Besplatni udžbenici za osnovce stigli u osnovne škole TK  Da bi se lično uvjerili da li se distribucija udžbenika po osnovnim školama na području TK odvija prema planu jučer su premijer Tuzlanskog kantona Ifran Halilagić i ministar obrazovanja i nauke...

  • Čestitka povodom Međunarodnog dana mladih

   Čestitka povodom Međunarodnog dana mladih  Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona upućuje čestitku povodom Međunarodnog dana mladih. Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. augusta, skrećući pažnju na pitanja...

  • Potpisani ugovori sa mladima

   Potpisani ugovori sa mladima- Udruženja i nevladine organizacije potpisali ugovore za projekte namijenjene mladima - U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona upriličeno je potpisivanje ugovora sa...

  • Podrška Vlade TK Pozorištu mladih Tuzle

   Podrška Vlade TK Pozorištu mladih Tuzle  Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica za kulturu, sport i mlade TK Ivana Mijatović primili su danas predstavnike Pozorišta mladih Tuzle čija je predstava "Hanka" dvostruki...

  • Ubrzati razvoj univerzitetskog Kampusa

   Ubrzati razvoj univerzitetskog KampusaKako bi se intenzivirale i ubrzale aktivnosti na planu razvoja Kampusa Univerziteta u Tuzli danas je u Vladi Tuzlanskog kantona upriličen sastanak koordinacionih timova Vlade TK i Univerziteta u...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic juli 2022

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz