“Dita” domaćin sastanak Odbora Udruženja za hemiju


Fabrika deterdženata "Dita" Tuzla, i dalje je u centru privrednih aktuelnosti. Ovoga puta bila je u ulozi domaćina sastanka Odbora Udruženja za hemiju i nemetale Kantonalne privredne komore Tuzla. Razgovaralo se o aktuelnoj problematici, te o tehničko-tehnološkim uslovima za nastavak održive proizvodnje u Fabrici deterženata "Dita" Tuzla.

HemijaDita2

Naravno da je i tema i mjesto održavanja sastanka privuklo veliki broj učesnika u raspravi, baš kao i priličan broj predstavnika sredstava informisanja. Izlaganja su se smjenjivala i nastavljala jedno na drugo, baš kao i novinarska pitanja. "Objektivno gledano, mi smo zadovoljni. Napravili smo te prve korake, veoma značajne korake, stvorena je oko nas pozitivna atmosfera. Uspjeli smo isplatiti tri plate sa svim doprinosima, prijevoz radnicima, određen iznos na ime PDV-a. Svima je u interesu, a tako i treba da bude, da se i ova i sve fabrike koje nisu tehnološki narušene, osposobe, da rade, da zapošljavaju radnike. U konačnici, to moramo reći, sudbine i naša i svih ostalih domaćih firmi su u rukama krajnjih potrošača, naših građana. Ukoliko se više bude kupovalo domaće proizvode, doprinjet će se rastu proizvodnje što je veoma značajno za fabrike u oporavku. Potrošači su na primjeru "Dite" pokazali nivo razvijenosti svijesti o kupovini domaćeg na čemu smo zahvalni i poručujemo da se tako nastavi sa svim ostalim proizvodima i da se da maksimalan doprinos jačanju domaćih privrednih subjekata", prvi je pred novinare stao Hajrudin Kunalić stečajni upravnik "Dite".
U okviru Udruženja za hemiju i nemetale Kantonalne privedne komore Tuzla, razmatrana je aktuelna problematika u brojnim privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona. Na red je, na veliko zadovoljstvo, došla i "Dita" u jednom znantno pozitivnijem ambijentu nego je to bio slučaj ranijih godina. "Analizirajući tehničko-tehnološke uslove za nastavak održive proizvodnje u Fabrici deterženata "Dita" Tuzla, vidimo određene poteškoće kod nabavke sirovina i repromaterijala iz inostranstva i mogućnost zamjene domaćim. Važno je da se ovim temama bave stručnjaci, najbolji poznavaoci hemijskih procesa na ovom području i za očekivati je da i Dita i drugi privredni subjekti koji se odluče na ovakav vid saradnje sa ovim komorskim Udruženjem, mogu očekivati značajne prijedloge i rješenja.Ujuedno, to može biti od koristi i Vladi TK koja podržava projekat oporavka "Dite" i drugih privrednih subjekata, treba iskoristiti svo znanje i pamet, sve raspoložive institucije, udruženja, ustanove, nivoe vlasti da se bar približno ovaj i ovakvi privedni subjekti vrate na nivo kakav je nekada bio", izuzetno je optimističan prof. dr Mustafa Burgić.

HemijaDita1


Novinare je interesovalo da iz prve ruke čuju ono o čemu se u medijima već pisalo i govorilo. Tema su bili problemi sa parovodom i situacija za proizvodnjom praškastih proizvoda. “Potpisan je ugovor sa "Remont montažom" izvođačem radova, a uz pomoć JP Elektroprivrede BiH. Radnici su u ponom pogonu, urađeno je mnogo toga što je potrebno za normalizaciju parovoda. Vrlo smo blizu rješenja problema čak i prije zacrtanog roka što bi znači vrlo brzo stvaranje uslova za početak proizvodnje praškastih proizvoda. Mi znamo i dokazali smo da "Dita" može raditi i na to smo ponosni. Čiji plan bio da se to raznim mešetarenjima kroz privatizacijske procese onemogući, da se "Dita" dovede u ovakvo stanje, ne znamo ali smo učinili maksimalne napore da ga osujetimo. Nadamo se da ćemo, uz pomoć svih institucija pa i Kantonalne privredne komore Tuzla, postaviti "Ditu" ponovo na snažne noge i napraviti od fabrike ponovo jedno od vodećih preduzeća u široj regiji", izjavio je Dževad Mehmedović predsjednik sindikata Fabrike deterdženata "Dita" Tuzla, saopćeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

16.10.2015. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma