Šta u praksi znači uvođenje 4G mreže u BiH


Jučer su uručene dozvole telekom operaterima za uvođenje 4G mreže, ali će građani na četvrtu generaciju mobilne mreže još sačekati, bar do 8. maja. Sarajevo je prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu. Provjerili smo zašto je BiH posljednja zemlja u Evropi, koja je dobila 4G mrežu, i šta će vam biti potrebno da biste svoje uređaje sa 3G prebacili na četvrtu generaciju.
Telekom operaterima upravo su uručene dozvole da uvedu novu generaciju mobilne mreže. Ali, građanima će 4G biti dostupan tek od 8. maja.

4G


Pitali smo građane šta misle o uvođenju 4G mreže i evo šta su nam kazali:
"I sa 3G smo pretrpani" .
"Ništa, za mene ništa ne znači".
"Prosperitet, eto šta".
"Mislim da kasnimo dosta za ostatkom svijeta, pa tako da će to biti pravo dobra stvar".

Prednosti 4G mreže, ipak, prvi će moći da iskuse privrednici na mostarskom sajmu, već sutra. Do sada je bilo nekoliko pokušaja uvođenja 4G mreže bilo bezuspješno. Nadležni, danas, ovo predstavljaju kao veliki uspjeh.

"Pored toga što će značajnu korist od svega ovoga imati, prije svega, svaki stanovnik u BiH, ulazimo u sistem po kome će i privreda u nekom narednom periodu, kao i sve one firme koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu tehnologiju na način da prije svega budu dostupniji sa svojim uslugama svim korisnicima u BiH", kazao je Predrag Kovač, generalni direktor Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH.

Telekom operateri uvjeravaju da su za ovaj iskorak odavno spremni.

"Ovaj današnji datum i ovaj svečani čin je jako važan za BiH, za sve njene građane, telekom operatere i sve korisnike naši usluga. Na nama je sad velika odgovornost, u BH Telekomu smo 2017. usvojili master plan puta ka 5G. Ovo je jedan važan korak ka sustizanju svjetskih telekomunikacijskih trendova", kazao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

"U ime kompanije HT Eronet mogu samo obećati da će infrastruktura radijske pristupne mreže koju ćemo izgraditi u nastupajućem razdoblju biti ne samo 4G nego i 5G spremna", kazao je Goran Kraljević, član Uprave izvršnog direktora JP Hrvatske telekomunikacije d.d Mostar

Predstavnici M:TEL-a nisu bili na dodjeli dozvola, ali će im ona biti naknadno uručena. Na svojoj web stranici, M:TEL je naveo da su s radošću dočekali zeleno svjetlo nadležnih institucija za puštanje odavno spremne 4G mreže, te će svojim korisnicima već od danas pružiti sve prednosti koje ona donosi.

A šta sve to znači u praksi? Komercijalizacijom ove usluge, korisnici će imati 7 ili 8 puta veću brzinu prijema i slanja sadržaja sa mogućnošću korištenje više kanala za komunikaciju, kao i veću stabilnost mreže.

"Da bi podržali tu mrežu, pošto znate prelaz sa 3G na 4G mrežu značio je i izmjenu svih važnih stanica a isto tako i izmjenu sim kartica, ali vrlo brzo za par minuta se dobije nova kartica da bi mogla da podrži 4G mrežu", pojasnila je Svjetlana Cenić, predsjednica Nadzornog odbora BH Telecoma.

U narednoj godini više od 60 posto naseljene teritorije biće pokriveno 4G mrežom, dok će u narednih pet godina telekom operateri osigurati pokrivenost 90 posto teritorije.
9.4.2019. godine
n1

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma