Preporuka za povećanje minimalnih plaća u realnom sektoru


Preporučuje se poslodavcima da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, sagledaju mogućnosti i način da se minimalne plaće zaposlenika u realnom sektoru podignu na viši nivo, savjetodavni je zaključak sa jučer (15. maj) održane sjednice Ekonomsko - socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona. Naime, između ostalih tačaka o kojima se raspravljalo Ekonomsko - socijalno vijeće, tripartetno partnersko tijelo kojeg čine predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade, razmatrana je problematika u vezi sa minimalnim plaćama u realnom sektoru u Tuzlanskom kantonu.

ESV


„Mi nismo tijelo koje ima mogućnost da nekome nešto naloži i da to bude obaveza. Ipak, obzirom da u ovom tijelu sjede i predstavnici poslodavaca i radnika, složili smo se da standard i status radnika ne prati u dovoljnoj mjeri rast cijena osnovnih životnih namirnica, odnosno cijenu življenja uopšte, te smo u skladu s tim donijeli preporuku da svi poslodavci sagledaju svoje mogućnosti i u skladu s njima povećaju prije svega, najniža primanja radnika, te na taj način poprave njihov status i društveni standard“, rekao je predsjednik Vijeća i ministar finansija Tuzlanskog kantona Miralem Nuhanović, dodajući da je to i u duhu socijalne politike koju, u okvirima svojih nadležnosti provodi Kantonalna vlada.
    Podsjećamo, članovi Ekonomsko – socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona su ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Sandra Memić, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević i ministar privrede Osman Puškar, u ime Vlade Tuzlanskog kantona. Predstavnici sindikata su Fahrudin Šahović, Mirsad Imamović, Nedžad Tokić i Adisa Fakić, dok su predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH – Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić, Amir Hasičević, Kasim Selimović i Mehmed Alispahić.

16.5.2018. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma