Danas, „Na marginama društva- priča Roma“


- Kiseljak: Izložba „Na marginama društva- priča Roma“ od 9.8. do 5.9. -

namarginama

U petak 9. augusta 2019. u 11 sati u prostorijama novog Društvenog centra Kiseljak biti će otvorena izložba „Na marginama društva- priča Roma“. Radi se o zajedničkom projektu OSCE misije u Bosni i Hercegovini, Centra za postkonfliktne situacije u BiH, Fondacije tuzlanske zajednice i Udruženja građana „Artsinteza“.

Romska zajednica od 12. stoljeća prisutna je u Europi i njen je sastavni dio. Romi imaju pravo na ravnopravnost, kao i svi narodi. Upravo su Romi u Europu donijeli mnoge začine, jela, metode obrade metala, igre, plesove, muzičke instrumente i festivale. Njihova vedra kultura i putujući način života trajno su utkani u kulturno tkivo Europe i svih njenih naroda.

Romi, takođe poznati pod nazivom Tsingani, Sinti i Manush, su često prikazani kao egzotičan, neobičan, pa čak i opasan narod. Društvo je nažalost prepuno predrasuda o Romima. Ovaj narod kroz stoljeća se često suočavao sa diskriminacijom i progonom u cijeloj Evropi. Danas u Evropi živi između 12 i 15 miliona Roma, od čega oko 70% populacije u istočnoj Europi. Diskriminacija i predrasude prema Romima su česte iako su Romi jedna jedne od najvećih etničkih manjina Europi. Izložba je osmišljena sa ciljem pružanja prilike pripadnicima romskih zajednica da podijele svoje priče. Upravo je to način za upoznavanje sa romskom zajednicom i način za razbijanje predrasu

Prikazi i lična svjedočenja predstavljena u izložbi su u oštroj suprotnosti sa široko zastupljenimpredrasudama o Romima i predstavljaju izazov za publiku da preispita svoje stavove i predrasude o ovoj jedinstvenoj i raznolikoj zajednici. Izložba ima za cilj podsticanje dijaloga o načinima za poboljšanje statusa Roma i drugih manjinskih naroda, podizanje nivoa svijesti i razumijevanja o izazovima sa kojima se suočavaju bosanskohercegovački Romi. Kada šira zajednica počne da preispituju svoja uvjerenja i ponašanje prema Romima, tada zajednica polaže u zemlju sjeme jedne šire promjene u kulturi i ponašanju koje može voditi ka boljem društvu za sve

Izložba će biti postavljena od 9. augusta do 5. septembra 2019. godine u Društvenom centru Kiseljak. I ovom izložbom Društveni centar Kiseljak, koji je zajedno s Gradom Tuzla i partnerima izgradila Fondacija tuzlanske zajednice, još jednom je pokazao svoju opravdanost u nastojanjima Fondacije da revitalizira ovu lokalnu zajednicu.

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

lovic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1