Godišnjica Prve tuzlanske slavne brigade


Slavna Prva tuzlanska brigada obilježava 16.05.2019. godine dvadesetsedam godina  od dana formiranja.  Na taj dan, u srijedu 16.05.2019. godine u 11.00 sati na Paša Bunaru će se obilježiti sjećanje na formiranje ove,  inače prve brigade u Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Položit ćemo cvijeće ispred spomen ploče formiranja Prve tuzlanske brigade i prisjetiti se dana kada su se najbolji sinovi Tuzle odazvali na poziv Kriznog štaba Općine Tuzla da brane svoje domove, Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu od agresora. Odaćemo počast našim poginulim borcima, i svima koji su dali doprinos da Prva tuzlanska brigada bude dio historijske odbrane naše Tuzle i drage nam Bosne i Hercegovine. Prisjetit ćemo se činjenice da je tih dana prije 27. godina Prva tuzlanska brigada bila jedan od stubova i garanta sigurnosti i opstojnosti naših tadicionalnih vrijednosti suživota na što smo mi tuzlaci posebno ponosni.

1.tzbrig

Prva tuzlanska slavna brigada obilježava 16.05.2019. godine dvadesetsedam godina od dana formiranja. Desilo se to dan nakon odbrane Tuzle od napada paravojske Srpske republike, Karadzića i Mladića, sa dijelom pripadnika Vojske Jugoslavije 15.5.1992. godine na Brčanskoj Malti i pokušaja okupacije Tuzle na način kako je to prije toga učinjeno u mnogim gradovima širom BiH. Na poziv legitimnih organa vlasti u ranim jutarnjim satima 16.5.1992. godine na Paša bunaru se okupilo više od 2000 dobrovoljaca spremnih da stanu na branik domovine i odbranu Republike BiH.
Ekrem Šehović sa zaduženjem okružnog štaba TO Tuzla kao prvi komadant, te rezervni oficiri Jusuf Šečerbegović, Safet Husanović, Mirsad Fidahić, Slavko Peričević, Hajrudin Kunosić, Ivica Topalović, i dr. ustrojili su evidenciju, formirali brigadu, podijelili naoružanje i municiju i sa dva pješadijska bataljona izvršili dislokaciju na područje Bukinja i Šićkog Broda gdje posjedaju položaj jugozapadno od Tuzle. Brigada se dodatno popunjava i dva dana kasnije  prebacuje na lokaciju kasarne Husinska buna.Tek formirani Prvi bataljon na čelu sa komadantom Mirsadom Fidahićem upućuje se na zadatak oslobadjanja Kalesije, gdje presudno utiče na odbranu ovih prostora u prvim danima rata. Borci drugog bataljona s komadantom Franjom Krešićem formiraju odbrambeni front na području Križana, a prema uporištu Požarnica.


Sastav brigade u vrijeme osnivanja održavao je strukturu stanovništva,činili su ga 70 % Bošnjaka 18 %  Hrvata, 10 % Srba i ostali.
Brigada je prošla slavan borbeni put na Majevici, Brčom, Gradačcu, Teočaku, Olovu, Kladnju, Sarajevu, Vozući, Ozrenu...
Tuzlanske jedinice su sačuvale najveću slobodnu teritoriju i stvorile uslov za prihvat prognanog i raseljenog stanovništva. U vrijeme najvećih sukoba ARBiH i HVO u BiH, na drugim područjima, brigada je bila inicijator povelje o bratimljenju Prve tuzlanske brigade  ARBiH i 115 brigade HVO Zrinjski i potvrdio potrebu zajedničke borbe protiv agresije.


Brigada nije izgubila ni jedan borbeni položaj, a borce je odlikovao visoki patriotizam i borbeni moral i ponašanje sukladno najvišim standardima međunarodnog humanitarnog i ratnog prava.


Kroz Brigadu je prošlo preko 6000 evidentiranih boraca, od čega je 240 boraca poginulo, i ranjeno oko 1700.
Većina poginulih je na ratištima van Tuzle. Sastav Brigade činili su većinom građani Tuzle, školovani i obrazovani intelektualci, srednje obrazovanih različitih kvalifikacija i radničkih zanimanja.


Brigada je uživala ugled i povjerenje kod stanovništva koji su u sastavu brigade vidjeli garanciju svoje sigurnosti. Posebna podrška u čitavom periodu bila je od strane građana i Organizacije žena Tuzle, koji su organizirali prikupljanje odjeće, obuće, hrane i sl.i često tu pomoć donosile do prvih borbenih linija.
Mišljenja smo da posebno dobrovoljci Prve Tuzlanske brigade o ostalih jedinica, koji su od prvih dana u ARBiH su pravi heroji, jer su založili život za borbu i očuvanje države i naroda i zaslužuju posebna priznanja.

16.5.2019. godine
ORGANIZACIONI ODBOR                                                                                           

 • Grad Tuzla Najava događaja

  • Finalna aktivnost projekta „Saobraćajni bonton“

   Finalna aktivnost projekta „Saobraćajni bonton“Danas, 8.1.2020. godine u 18.00 sati u dvorani Kaleidoskop, Pozorište mladih Tuzle u saradnji sa Udruženjem „Mladi Tuzle“ i Centrom za kulturu Tuzla realizuje finalnu aktivnost projekta „Saobraćajni bonton“ kojeg...

  • Dječija nova godina

   Dječija nova godinaGrad Tuzla i ove godine organizuje javni doček Dječije nove godine, 31.12.2019.godine sa početkom u 12:00 sati, na Trgu Slobode Tuzla. U zabavnom dijelu programa nastupit će članovi gradskog...

  • Grad Tuzla: Tradicionalna podjela paketića

   Grad Tuzla: Tradicionalna podjela paketićaGrad Tuzla je i ove godine, kao i prethodnih 19 godina, obezbijedio 1700 novogodišnjih dječijih paketića.  Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, tim će povodom u četvrtak 26.12. 2019. godine...

  • Tradicionalni 41. susreti Krečana održat će se 14. decembra

   Tradicionalni 41. susreti Krečana održat će se 14. decembraTradicionalni, 41. susreti Krečana održat će 14. decembra u Kreki, saopćio je Organizacioni odbor Susreta pod rukovodstvom predsjednice Odbora, Borke Mollenhauer, prenosi tuzlalive.ba.Ulaznice za...

  • Grad Tuzla: Obilježavanje 25.novembra

   Grad Tuzla: Obilježavanje 25.novembraPozivamo Vas da prisustvujete obilježavanju 25. novembra/studenog 1943., Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 76 godina od održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a- Aleksandar Vujadinović                                                                               Jasmin...

  • ˝Stop nasilju nad ženama˝ 25.11.

   ˝Stop nasilju nad ženama˝ 25.11.Pjesnikinje i pjesnici ponovo zajedno u nastojanjima da se zaustavi svako nasilje, posebno nasilje prema ženama, čitanjem svojih pjesama pozivaju na mir, poštovanje prava žena i prestanak svakog...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 cydonia2

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

golden jan 2020

emma

tztk

piemonte1

vlada tk1