Potočari, Premijera dokumentarnog filma "Kapija 95"

 

- Nedostupnost pravde za žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji -

KapijaSreb1

Povodom obilježavanja 27. godišnjice od masakra na Tuzlanskoj kapiji, u Memorijalnom centru Srebrenica premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Kapija ‘95ˮ. Dokumentarni film je posvećen žrtvama masakra ispaljene granate s planine Ozren pod komandom Vojske Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. godine.

Tog dana na Tuzlanskoj kapiji ubijena je 71, a ranjeno više od 200 osoba prosječne dobi od 23 godine.

Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja organizuju program povodom obilježavanja 27. godišnjice masakra nad tuzlanskom mladošću – jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli – 24. maja 2022. godine s početkom u 15,oo sati u Potočarima.

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, ističe da je porazna činjenica da 27 godina nakon masakra nad tuzlanskom mladošću roditelji ubijene djece još uvijek čekaju na pravdu. „S engleskom producentskom kućom PINCH Media producirali smo film „Kapija ‘95ˮ za Memorijalni Centar Srebrenica, s kojima zajedno razvijamo sveobuhvatnu strategiju jačanja sjećanja na genocid i ratne zločine širom Bosne i Hercegovineˮ, kazala je Šarić.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog Centra Srebrenica smatra da su dokumentovanje genocida i drugih zločina, te stalno podsjećanje na razmjere i sistematsko činjenje zločina pod komandom politike i vojske Republike Srpske jedini načini da se spriječi negiranje i manipulacija činjenicama.

Suljagić se zahvalio Centru za postkonfliktna istraživanja i PINCH Media na produkciji filma „Kapija ‘95ˮ, ali i roditeljima ubijene djece i preživjelim iz Tuzle što su i nakon 27 godina nepravde bili spremni da podijele svoja bolna iskustva i ne odustaju u borbi za pravdu i istinu.

„U filmu „Kapija ‘95ˮ govori majka iz Srebrenice, Bahra Hasanović, kojoj je jedno dijete ubijeno 1992. godine u Srebrenici, a drugo na Tuzlanskoj Kapijiˮ, navodi Suljagić, dodavši da to govori o povezanosti i sistematičnosti činjenja genocida i zločina.

KapijaSreb2

Među ubijenim je i trogodišnji dječak Sandro Kalesić, kojeg je geler pogodio direktno u srce dok je bio u očevom naručju.

„Odjednom je odjeknula strahovita eksplozija. Sve oko nas je bilo u prašini. Stravična slika. Pogledao sam prema Sandru. Samo se rukom držao za uho i jecao. Mislio sam da je to od straha. Vjerovatno nije ni osjetio da je pogođen. Zgrabio sam ga i pošao prema zgradi u susjedstvu plašeći se nove granate. Stavio sam ga na grudi i tek tada sam osjetio da kroz majicu probija krv. Mislim da je umro kada smo prolazili bolničke kapije. Liječnici su pokušali s reanimiranjem. Uzaludno.“, kazao je Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra.

Za zločin nad tuzlanskom mladošću u Sudu Bosne i Hercegovine jedini osuđeni je Novak Đukić, komandant taktičke grupe ,,Ozrenˮ Vojske Republike Srpske na 20 godina zatvora. U februaru 2014. godine pušten je s izdržavanja kazne zbog primjene blažeg zakona, što je iskoristio da pobjegne u Srbiju. Za Đukićem je raspisana Interpolova potjernica, a Bosna i Hercegovina je zatražila da Srbija preuzme presudu i njeno izvršenje. Od 2016. godine, a pod obrazloženjem da je Đukić lošeg zdravstvenog stanja, presudu i njeno izvršenje nije preuzela Srbija.

KapijaSreb3

vijesti.ba

 • Grad Tuzla Najava događaja

  • Grad Tuzla: Obilježavanje Dana ustanka

   Grad Tuzla: Obilježavanje Dana ustankaU povodu obilježavanja 81. godišnjice od 27.7.1941. godine – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma, Grad Tuzla, u saradnji sa Udruženjem antifašista i boraca...

  • Program obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda BiH

   Program obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda BiH  Savez antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona i Udruženje antifašista i boraca NOR-a Grada Tuzla, i ove godine organizuju manifestaciju obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda Bosne i...

  • Izmjena režima saobraćaja od 18. do 25.7.

   Izmjena režima saobraćaja od 18. do 25.7.  Obavještavamo građane da će se, zbog izvođenja radova sanacije asfaltnog zastora na lokacijama: u dijelu ulice 15. maja, na potezu od raskrsnice sa ulicom Ismeta Mujezinovića u smjeru raskrnice sa...

  • Posljednje pripreme za Kaleidsokop 2022

   Posljednje pripreme za Kaleidsokop 2022- 12. Međunarodni festival umjetnosti mladih - U prostorijama Grada Tuzle jučer održan je sastanak Organizacionog i Izvršnog odbora 12. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop....

  • Otežan saobraćaj na Slatini

   Otežan saobraćaj na SlatiniZbog radova na kanalizacionoj mreži, u subotu i nedelju, 16. i 17. jula, doći će dootežanog odvijanja saobraćaja u dijelu ulice Muhameda Hevaija Uskufija (od semafora kod Ekonomske škole do semafora kod...

  • "Dani astronomije u Tuzli", 1-5.7.

   Pozivamo sve ljubitelje astronomije da nam se pridruže na “Danima astronomije u Tuzli” od 1.7. do 5.7.2022. gdje vas očekuju zanimljiva predavanja, promatranja kroz teleskop i interaktivne...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic juli 2022

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz