- Sjećanje na 8.372 osobe -

Srebrenicatuzla

Danas se navršavaju pune 24 godine od počinjenog genocida u Srebrenici, a građani Tuzle sinoć su se na Trgu slobode prigodnim programom prisjetili 8.372 žrtve.

Medžlis Islamske zajednice u Tuzli, Narodno pozorište, BZK Preporod, koordinacija boračkih udruženja Grada Tuzla i Centar za kulturu sinoć su upriličili prigodan program.

"Uoči dženaze u Potočarima prigodan program smo priredili na Trgu slobode, jer smo željeli da u Tuzli na poseban način obilježimo godišnjicu stradanja Bošnjaka. Veliki broj ljudi nije u prilici otići na dženazu, ali se svih žrtava može prisjetiti na ovakav način. Kulturu sjećanja moramo graditi jer je ona od velikog značaja", rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli hafiz Ahmed efendija Huskanović.

Program je počeo izvedbom kaside koja govori o porušenim bošnjačkim mjestima u kojima se nakon vihora rata nažalost ezan nije čuo nekoliko godina.

Prisjećajući se srebreničkih žrtava, mladi glumci Mirza Mujagić i Luka Spasojević izvodili su dijelove drame "Priviđenja iz srebrenog vijeka" koja je nastala po tekstu Almira Bašovića, a u fokus stavlja sudbine žena Srebrenice.

"Kultura sjećanja je veoma važan aspekt svakog identiteta i s tim u vezi Narodno pozorište je uzelo učešće u programu kako bismo na prigodan način obilježili ovu veliku tragediju. Izuzetno je važno ovakvim događajima prisjećati se na žrtve, posebno u vremenu u kojem danas živimo, odnosno kada se genocid negira, a žrtve na veoma ružan način umanjuju", istakao je direktor tuzlanskog Narodnog pozorišta Mirza Ćatibušić.

Sinoć je istaknuto da se veliki broj preživjelih Srebreničana nakon stravičnih dešavanja svio u Tuzli gdje im je pružena nesebična pomoć.

Pred građanima Tuzle pročitana su i imena žrtava genocida u Srebrenici, a kojima su studenti posvetili i nekoliko proznih djela.

 cydonia2

solana1

adriatic

lovic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

golden okt 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1