S obzirom na trenutno stanje na terenu po pitanju padavina, te meteorološke prognoze i upozorenja na mogućnost poplava od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, obavještavamo javnost da padavine na području grada Tuzla, za sada, nisu imale za posljedicu izlivanje vodotoka.
Stanje po pitanju vodotoka se redovno prati, a vodostaj na rijeci Jali je 83 cm, što je ispod nivoa upozorenja o mogućnosti pojave plavljenja. Količina padavina izmjerena na dan 14.05.2019. godine je 18 l/m2, a prema meteorološkim prognozama procjenjuje se pad padavina za dane 15 i 16.05.2019. godine.

kisa

Federalni hidrometeorološki zavod BiH, za grad Tuzla na dan 14.05.2019. godine izdao je žuto upozorenje, prema kojemu je očekivana količina padavina od 20 do 30 l/m2  što znači da je vrijeme potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali treba biti na oprezu ako se namjeravaju prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Tada treba biti informisan o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegniti moguće rizike.
Uzimajući u obizr ranjivost grada na opasnosti od poplava i klizišta, Služba civilne zaštite redovno prati stanje na terenu i dalje poduzima mjere pripravnosti, i u tom cilju, službe zaštite zaštite i spašavanja i Profesionalna vatrogasna jedinioca grada Tuzla ostaju u pripravnosti do daljnjeg.
Sugeriše se  građanima povećan oprez i pojačane mjere sigurnosti, radi provođenja mjera lične zaštite i zaštite svojih materijalnih dobara, a u slučaju pojave bilo kakve  opasnost koja može ugroziti život i zdravlje ljudi, obavjestiti Operativni centar civilne zaštite na broj 121 –i Profesionalnu vatrogasnu jedinicu grada Tuzla na broj 123.

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1