- Upozorenje na vrijeme -

cz


Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuju vjetrovi od 70 do 90 kilometara na sat a dominirat će južni vjetar praćen olujnim udarima. Ovaj znak upozorenja od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH upućuje na to da je vrijeme opasno i da su neuobičajene vremenske prilike prognozirane za naredna dva dana. Šteta i ljudske žrtve su moguće te treba biti oprezan i redovno provjeravati informacije o očekivanim meteorološkim uvjetima. Građani trebaju biti svjesni rizika koji je neizbježan i slijediti uputstva data od strane nadležnih državnih organa.
Upute za postupanje (OLUJNI ILI ORKANSKI VJETAR):
Postupak u slučaju jakog vjetra:
Ako ste na otvorenom:

  •     Kao pješak, krećite se u pognutom stavu, uz zavjetrinu ako je ima, pridržavajući se za čvrste predmete,
  •     Vodite računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično,
  •     Ne sklanjajte se ispod drveća zbog opasnosti od udara groma, loma grana ili rušenja stabla,
  •     Svoje vozilo sklonite u čvrsti objekt, a ako to nije moguće parkirajte ga na otvorenom prostoru (ne uz kuće ili drveće),
  •     Ukoliko vozite, poštujte upozorenja i zabrane nadležnih službi, a ako vas je vjetar, sa ili bez padavina zahvatio na otvorenoj cesti, zaustavite vozilo van saobraćajnice, po mogućnosti u prirodnoj zavjetrini. Isto tako, apelujemo i na građane da je, i u ovom slučaju, kao i u slučaju drugih ekstremnih opasnosti, potrebno uključenje cijele lokalne zajednice, uključujući i građane, čije je pravo i obaveza da učestvuju u zaštiti i spašavanju, a prije svega da:

Ukoliko primjete opasnosti koje mogu povećati rizik po njihovo zdravlje i zdravlje i sigurnost svojih susjeda, posebno iz ranjivih kategorija (stari i iznemogli, djeca, bolesni i sl.) se organiziraju i svojim snagama, neugrožavajući svoje zdravlje i sigurnost, otklone ili ublaže određenu opasnost i omoguće pristup hitnim službama za što brži dolazak na mjesto nesreće. Samo takvim organiziranjem možemo ublažiti, spriječiti i spasiti ljudske živote.
Ako postoji određena opasnost ODMAH obavjestiti nadležne gradske službe zatite i spašavanja na brojeve telefona:
121 – Operativni centar civilne zaštite
122 – Policija
123 – Vatrogasci
124 – Hitna pomoć
Isto tako, vrlo koristan je način dijeljena informacija putem društvenih mreža, koje predstavljaju vrlo jednostavan i danas pristupačan način prikupljanja informacija i obavještavanja o stanju u određenom zahvaćenom području. Blagovremene informacije (šta, gdje, kada i koliko?) mogu spasiti ljudske živote.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma