U Memorijalnom centru „Kapija“, danas, u petak, 29.5.2020.godine, predstavljen je projekat izrade Virtaulne šetnje kroz Memorijalni centar „Kapija“, koji su realizovali JU Centar za kulturu Tuzla, Udruženje građana - multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla, virtualna platforma gradskog vodiča Cityguide 360 i RTV 7 Tuzla. Ovim povodom izjavu za medije (RTV 7 Tuzla) dao je gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović, v.d.direktora JU Centar za kulturu Tuzla, Mirza Korlatović i predsjednik Udruženje građana - multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla, Denis Bašić.

MCKapija05


Podsjećamo da je Grad Tuzla, u saradnji sa JU Centar za kulturu Tuzla i sa Udruženjem 25. maj Kapija, otvorio Memorijalni centar Kapija, u petak, 22.5.2020.godine.
Memorijalni centar Kapija je dokumentacioni centar o nevinim žrtvama, koje su 25. maja 1995. godine stradale u centru Tuzle, na Kapiji. Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja na Ozrenu,  ubijena je 71 mlada osoba (prosjek godina 23), a ranjeno oko 200 osoba, uglavnom djevojaka i mladića. Zločin na Kapiji je najveća tragedija u istoriji Tuzle.
Memorijalni centar je i svojevrstan arhiv o ratnom zločinu i zločincima, video zapisima i prilozima snimljenim na dan tragedije, prije tačno 25 godina. Osim fotografija 71 žrtve, centar sadrži i lične stvari ovih nevino ubijenih mladih ljudi i djece, poput njihovih pehara i medalja, satova, kaiševa, narukvica, omiljene igračke..
Zahvaljujući arhitekti Emiru Salkiću, projektovan je enterijer centra, a istraživačka mreža BIRN i Fondacija Istina Pravda Pomirenje, ustupili su svoju dokumentaciju o ovom nesretnom događaju, koja obuhvata lične podatke žrtava i video zapise sa suđenja Novaku Đukiću, optuženom za ovaj zločin, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, te prebjegao u Srbiju. Nažalost, ni dan danas nije izručen vlastima Bosne i Hercegovine, niti je upućen na odsluženje kazne. JU Centar za kulturu Tuzla dala je svoj doprinos kako bi postavka bila dovršena i urađena na prikladan način.
Cilj izgradnje ovog spomen doma jeste njegovanje sjećanja na žrtve zločina, borbu protiv zaborava i protiv onih koji isitinu o Kapiji negiraju i osporavaju. Ovo je svojevrsna borba istine protiv laži, koju je potrebno iznova i iznova spominjati, uvrstiti u obrazovni sistem i generalno ukupno istorijsko pamćenje, kao i njegovanje spomeničke kulture. Da se pamti, opominje i nikad ne zaboravi.
Virtualna šetnja Memorijalnim centrom Kapija može se pogledati na linku: https://centarzakulturutuzla.ba/memorijalni-centar-kapija/ kao i na web stranici Virtualnog gradskog vodiča www.cityguide360.ba.
Posebno se zahvaljujemo Udruženju građana multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla, Denisu Bašiću,  presjedniku udruženja i programeru Tariku Omerčehajiću, kao i RTV 7 Tuzla, koji su realizovali ovaj projekat. Zahvaljujući Udruženju građana - multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla i virtualna platforma gradskog vodiča Cityguide 360, Centru za kulturu i RTV 7 Tuzla, omogućeno je svim posjetiocima širom svijeta, koji nisu u mogućnosti fizički posjetiti Memorijalni centar Kapija, da virtualnom šetnjom pogledaju čitavu postavku izložbe kao i arhivske dokumente i video materijale koji su sastavni dio izložbe. Projekat je podržao Grad Tuzla.

JU Centar za kulturu Tuzla

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma