Na konferenciji za novinare najavljen Festival


- 11. festival sevdalinke ‘Sevdalinko u srcu te nosim’ u Tuzli - Nagrada za najboljeg izvođača sevdalinke Safet Isović -

Festival pres

 

11. festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“, bit će održan 17., 18. i 19. juna u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, potvrđeno je u srijedu na održanoj konferenciji Udruženja muzičkih umjetnika, organizatora ove manifestacije. Od ove godine glavna nagrada takmičarskog dijela Festivala, za najboljeg izvođača sevdalinke nosit će naziv po istaknutom izvođaču sevdalinke Safetu Isoviću.

„Imajući u vidu značaj i dimenzije do kojih je Festival izrastao u proteklih 11 godina, imenovanjem naše „grand prix“ nagrade po uvaženom Safetu Isoviću, želimo s jedne strane odati počast gospodinu Isoviću i izraziti zahvalnost članovima njegove porodice, za sve ono što su učinili na promociji i njegovanju sevdalinke“, rekla je predsjednica Udruženja i interpretatorka sevdalinke Ramiza Milkunić.

„Ovogodišnji festival je trodnevna manifestacija koja će započeti 17. juna takmičenjem harmonikaša iz regiona. Glavnu nagradu, harmoniku marke „Guerrini“ najboljem harmonikašu uručit će lično predstavnici ovog renomiranog proizvođača, koji ekskluzivno tim povodom dolaze iz Italije. Noć kasnije, 18. juna je takmičenje za najbolju sevdalinku, autorsko djelo izvedeno i napisano u duhu sevdaha. Ovim novim sevdalinkama ćemo dodatno obogatiti našu riznicu sevdalinki. Na kraju, Revijalna noć bit će upriličena 19. juna u 20:00 sati, kada ćemo naše najljepše sevdalinke čuti u izvođenju Halida Bešlića, Nedeljka Bilkića, Snežane Đurišić, Nihada Alibegovića, Merime Njegomir i drugih. Zbog vremenskih prilika morali smo odustati od namjere da ovu veče upriličimo na Trgu slobode u Tuzli, te ćemo je i ove godine održati u Velikoj Sali BKC-a u Tuzli“, zaključila je gospođa Milkunić.

Festival sevdalinke u Tuzli kruna je cjelogodišnjih aktivnosti koje Udruženje muzičkih umjetnika provodi a kako bi se sevdalinka uvrstila i na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.„Veći dio posla je već urađen. Popunjena je aplikacija, a sada je ostalo da se prikupe pisma podrške i saglasnosti, koje prilažu baštinici sevdalinke i njeni prenosioci. Iz Tuzlanskog  kantona pisma će priložiti Muzej istočne Bosne, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, Ministarstva kulture i sporta, Udruženje muzičkih umjetnika i gospođa Ramiza Milkunić. Pisma su sada na provjeri, a uskoro će biti vraćena na potpisivanje, što je posljednji korak pred slanje UNESCO-u“ kaže muzejski savjetnik u Muzeju istočne Bosne Vesna Isabegović.

Pored muzičkog dijela programa festival sevdalinke u Tuzli puno je vremena, tokom svog postojanja, posvetio i stručnoj valorizaciji naše tradicionalne pjesme. Jedan od ciljeva takvog djelovanja je da se sevdalinka približi nastavnicima, odnosno učenicima.„Želimo promovirati sevdalinku nastavnicima muzičke kulture, bosanskog jezika i historije. Mi djelujemo u nadi da ćemo na velika vrata uvesti sevdalinku u nastavni proces i tako je približiti mladim generacijama“ rekla je magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije Jasna Hadžiselimović.U ime BKC-a fesitval je najavio likovni umjetnik Hari Ejubović, koji je rekao da su pripreme u toku i da će produkcijski sve biti na još višem nivou nego što je to bio slučaj ranijih godina.

 solana1

adriatic

TQM

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

eko zivot

golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

cydonia2

pavic1
imel2

vlada tk1