Dani pečuha u Tuzli - večeras "Carmen" u NP Tuzla

- Pečuški balet "Carmen" u Narodnom pozorištu Tuzla -

Danas, u srijedu 24.4.2019. godine, sa početkom u 20,00 sati, u Narodnom pozorištu Tuzla, u okviru manifestacije Dani Pečuha u Tuzli, gostuje Pečuški balet sa predstavom "Carmen".
Pečuški balet će predstavom Carmen tuzlanskoj publici predstaviti dugovječnu, ali na novi i moderniji način urađenu izvedbu ovog djela kompozitora G. Bizeta.

Gradcarmen


R. Shchedrina, Riederauer Richárd i Zoltan Imre, umjetnički direktor baleta, dobitnik nagrade Harangozo i Balazs Vincze, dobitnik nagrade Seregi, zajedno su koreografirali i režirali ples, dok su dramaturgiju radili Uhrik Dora, plesna umjetnica, jedna od osnivača Pečuškog baleta i dobitnica nagrada Kossuth i Liszt Ferenc i Bohm Gyorgy, pozorišni režiser i dobitnik Jaszai Mari nagrade. Ulogu Carmen tumači Ujvári Katalin, a ulogu Don Josea tumači Molnár Zsolt dobitnik nagrade Harangozo.
Grad Tuzla i Grad Pečuh su 1999. godine, prije tačno dvadeset godina, potpisali Sporazum o prijateljstvu i saradnji. Grad Tuzla je imao značajnu ulogu u dobijanju titule "Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope", te se Tuzla svojim raznovrsnim programom predstavila u okviru programa "Pečuh 2010 - Glavni grad kulture Evrope”. Gradonačelnici Pava Zsolt i Jasmin Imamović potpisali su 2009. godine Memorandum o kulturnoj saradnji u cilju održavanja programa "Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope".
U okviru Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, na inicijativu ureda zamjenika državnog sekretara za kulturnu diplomaciju pri Ministarstvu vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, a zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji gradova Pečuh i Tuzla, došlo do organizacije programa Dani Pečuha u Tuzli, koji će početi 24. aprila 2019. godine.
U okviru ovog programa, tuzlanskoj publici će se još predstaviti Daniel Speer Brass, koncertom na Trgu slobode, a u 18.00 sati, istog dana, će biti otvorena Izložba fotografija i likovne umjetnosti Pečuha u Međunarodnoj galeriji portreta. Izložba ostaje otvorena do 2.6. ove godine.
Grad Tuzla program realizuje u saradnji sa JU Centar za kulturu, JU Narodno pozorište i UG Akustikum i Kuća plamena mira.
Ulaz na sve događaje je slobodan.

24.4.2019. godine

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

vip

kurkumin

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

dogma

umel1

 cydonia2

solana1

Golden Tours Turska LJETO 2019 Istanbul 1 MAJ

 seif1

piemonte1

tztk

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1