"Bosanska kraljica" večeras u Gradskom parku


Predstava ‘’Bosanska kraljica’’ Marica Petrović izvesti će se pod okriljem Grada Tuzle u okviru manifestacije ''LJETO U TUZLI'' 2018. u glavnom gradskom parku u Tuzli 05.07.2018. (četvrtak) s početkom u 19. 30. (U slučaju lošeg vremena predstava će se izvesti na sceni Teatra kabare Tuzla).
Monodrama ‘’Bosanska kraljica’’ autorice Marice Petrović urađena je u suradnji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske Tuzla te Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.
Plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Ta intertekstualnost, sinkrazija i sveukupna opsjednutost ženom-heroinom koja nije usko viđena, nego svevremenski prisutna, s elementima od iskonske pramajke do suvremene žene što je vidimo kako putuje i danas, u našem stoljeću, na europskim i svjetskim drumovima koji vode iz Bosne, prema metaforičnom nebu - sanjanom miru i ravnoteži.

bosanska kraljica


Život posljednje bosanske kraljice-majke, Katarine Kotromanić-Kosače, bio je prožet, s jedne strane, kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom usljed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života. Ovaj je život time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom.
Katarina Kosača je svoje beznađe preobrazila u otpor: nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju na svoju vlastitu štetu i nagonom majke koja brine za svoju djecu, tako što nikada ne odustane od potrage i vjere u ponovni susret.
Oživljavajući njezin život buđenjem iz legende, ova predstava svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje podrijetlo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.
Pitanje koja postavlja ova predstava je: može li Katarina Kosača danas biti uzor? Treba li nam, u današnjem dobu jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put na kojem smo svi jednaki, po zemlji na kojoj smo rođeni? Je li povijest učiteljica života i jesu li povijesne osobe mogući uzori?
Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala kako takmičarskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija, nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II KESTENBURG Festivalu, Banja Luka (BiH), 2017. god. Predstava je ujedno ostvarila niz zapaženih gostovanja u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te je do sada imala 29 izvođenja.

Uloga Katarine Kosače: Ivana Milosavljević
Režija: Vlado Kerošević
Asistent režije: Jasmina Čelebić-Tanović
Suradnik na Tehnici glasa: Lejla Teskeredžić
Suradnik na Scenskom pokretu: Baisa Bakin
Suradnik u radu na songovima: Dario Antunović
Svjetlo: Nermin Brković
Design plakata, afiše, fotografija: Boris Pejić
Prijevod oporuke: Alen Matošević
Ulaz besplatan.

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

autor2

 tztk

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

umel1

 cydonia2

sporticus

golden feb 2019

 seif1

piemonte1

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1