"Golden Tours" preporuka: 8. mart u Budimpešti


Turistička agencija sa najdužim stažom u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, među najstarijim u BiH i regionu, za svoje stalne klijent i one koji će to postati, redovno priprema i organizuje putovanja na nezaboravnim destinacijama. Ovoga puta, golden Tours tuzla vam preporučuje da Dan žena, 8. mart provedete u Budimpešti...

budimpesta1

 

Budimpešta predstavlja jedan od najljepših gradova u Evropi. Grad fascinatne istorije, događaja, ambijenata, građevina... Grad čardaša i čudesnih zvuka cimbala koji dopiru sa svakog ugla, iz svake čarde starog Budima. Grad je nastao još u periodu Rima dok značajniji razvoj bilježi doseljavanjem Ugara na prostore Panonije u 9. stoljeću... Budimpešta, glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i saobraćajni centar zemlje. Ima skoro 2 miliona. Postala je jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali. Bila je drugo središte Austro-Ugarskog Carstva koje se raspalo 1918. godine.Ovaj jedan od najljepših gradova Europe ima mnoge znamenitosti od kojih su Budimski dvorac, Andraševa avenija, Trg heroja u Budimpešti i Milenijska podzemna željeznica upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi.

  • VATCI ULICA

Obilazak Budimpešte obično kreće iz glavne Vaci ulice, to je pješačka zona sa velikim brojem ugostiteljskih objekata i prodavnica renomiranih svjetskih brendova. U centru grada ćete moći posjetiti i mnoštvo muzeja i galerija među kojima treba izdvojiti Mađarski nacionalni muzej i Memorijalni centar holokausta.

budimpesta2

  • TRG HEROJA

Vjerojatno najdojmljiviji trg u Budimpešti smjestio se na kraju Andraševe avenije često zvane 'Avenija kulture', zbog brojnih kulturnih znamenitosti koje su se u njoj smjestile, među kojima je svakako NAJPOZNATIJA OPERA. Trgom dominira Milenijski spomenik, tako nazvan zbog obilježavanja hiljadugodišnjice mađarskog doseljavanja. Ipak, u potpunosti je dovršen tek 1929. godine, kada je i dobio današnje ime. U sklopu Trga heroja nalaze se i dva značajna muzeja - Muzej lijepih i Muzej suvremene umjetnosti, a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt.

  • MAĐARSKI PARLAMENT

Najimpozantnija građevina Budimpešte je zgrada Parlamenta, koja je dugačka čak 268 m, a sastoji se od gotovo 700 prostorija, što je čini jednim od najvećih sJedišta parlamenata u Evropi. Nalazi se u Pešti na samoj obali Dunava a sa suprotne strane, sa Ribarskog bastiona iz Budima, se pruža fenomenalan pogled na njene kule i kupolu. Ribarski bastion je izgrađen 1905. godine na zidinama srednjovekovne tvrđave, a njegovih sedam kula koje simbolizuju mađarska plemena, predstavljaju odlična mJesta za pogled na Peštu. Posjetu Budimpešti treba iskoristiti i za relaksaciju u nekoj od mnogobrojnih banja, jer na ovom prostoru izvire više od stotinu vrela sa toplom, ljekovitom vodom oko kojih su izgrađene mnoge banje još u dalekoj istoriji. Neke od najpopularnijih su Sečenji banja izgrađena u neoklasicističkom stilu ili Kraljevska, Rajtenova i Rudaš banja koje podsećaju na Rimsku, odnosno Tursku zaostavštinu.

budimpesta3

  • LANČANI MOST

Lančani most jedan je od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola, a ujedno i prvi stalni most između Budima i Pešte. Naime, ta dva dijela današnjeg glavnog mađarskog grada stoljećima su bila povezana samo pontonskim mostom. Most je posebno lijep noću, kad se upale svjetla i obasjaju ga cijelom duŽinom, a Dunav postane veliko ogledalo u kojem se vide obrisi jednog od najljepših europskih mostova!
Kad se pređe most, uspinjačom se dolazi do istorijskog jezgra Budima – dvorca i spleta uskih uličica oko njega. Cijeli ovaj kvart je pod zaštitom UNESCO, najveći dio je rekonstruisan i danas izgleda kao u srednjem vijeku. Originalni dvorac je uništen u Drugom svjetskom ratu, a na njegovom mestu se nalazi sadašnja Kraljevska palata.

  • BAZILIKA SV STJEPANA

Najveća crkva u gradu - István Bazilika Građena je gotovo pola stoljeća, uveliko zahvaljujući urušavanju 1868. Nakon toga je bazilika ponovo građena iz temelja, a dovršena je tek 1905. godine. Unutar crkve nalazi se najveća mađarska, ujedno i vrlo neobična, relikvija - desna ruka prvoga mađarskog kralja, Stjepana. Posjetu Budimpešti treba iskoristiti i za relaksaciju u nekoj od mnogobrojnih banja, jer na ovom prostoru izvire više od stotinu vrela sa toplom, ljekovitom vodom oko kojih su izgrađene mnoge banje još u dalekoj istoriji. Neke od najpopularnijih su Sečenji banja izgrađena u neoklasicističkom stilu ili Kraljevska, Rajtenova i Rudaš banja koje podsJećaju na Rimsku, odnosno Tursku zaostavštinu. Kraj dana se može iskoristiti za zaista bogat noćni život u Budimpešti posJetom tradicionalnim restoranima sa ciganskom muzikom i začinjenom, ljutom HRANOM. Podsjećamo na još jednu činjenicu, Mađarice spadaju u najljepše i najtemperamentnije žene u Evropi.

Pogledajte "Jedan dan u Budimpešti"....
Ljubazno osoblje Turističke agencije "Golden Tours" Tuzla čeka da vas povede do Budimpešte...

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

autor2

 tztk

fana

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia2

sporticus

golden dec 2018

 seif1

piemonte1

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1