Odlazak legende - Preminuo Ljubiša Samardžić

- Legendarni glumac preminuo je u 81 godini života -

U Beogradu je u 81. godini nakon teške bolesti preminuo Ljubiša Smoki Samardžić, jedna od glumačkih legendi jugoslavenskog i srbijanskog glumišta, objavili su u petak navečer beogradski mediji. Samardžić je u decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje posljednjih je nekoliko dana bilo iznimno loše, objavio je beogradski list Kurir. Liječnici od decembra prošle godine nisu imali optimistične prognoze, a njegovo se stanje pogoršalo zbog kronične leukemije od koje je već duže bolovao. Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a zahvaljujući velikom glumačkom talentu postao je istaknuto i nezaobilazno ime u jugoslavenskoj i srbijanskoj kinematografiji, ostavljajući iza sebe brojne nezaboravne uloge na filmu i televizijskim serijama.

LjubisaS


Prvu ulogu igrao je 1961. u filmu “Igre na skelama”, a potom i niz uloga među kojima u filmovima “Bitka na Neretvi”, “Valter brani Sarajevo”, “Bombaši”, “Sutjeska”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme”, “Nije lako s muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubojstvo s predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani”… U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac s Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”… Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kojeg je tumačio 1963. u filmu “Pješčani grad”. Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji “Miris kiše na Balkanu” 2011. koju je i režirao. Njegov redateljski prvijenac bila je dramom o bombardiranju SR Jugoslavije 1999. “Nebeska udica”, a potom je režirao i filmove “Nataša”, “Ledina”, “Konji vrani”…
“Ja sam, zapravo, čovjek iz rudarske porodice koji smatra da je taj rudarski kruh zaista težak. Znam da sam kao dijete zapamtio nešto vrlo značajno, a to je poštovanje čovjeka po svaku cijenu i požrtvovanje za svakoga. Uvijek sam u igru unosio srce i iskrenost, želeći po svaku cijenu da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost je bila presudna da imam veliki, ogroman kredibilitet autora i kod kolega”, govorio je u intervjuima Ljubiša Smoki Samardžić. Sve svoje nagrade i priznaja – od Zlatnih arena u Puli do nagrade za životno djelo 2005. poklonio je Jugoslavenskoj kinoteci.

9.9.2017. godine

umel1

sporticus

vip

komora

piemonte1

roda4

autoprom2a

imel2

izazovb

 autor agencija2

lansbi

grad na zrnu soli

beko

 pavic1

cydonia

golden jan 2018a

 seif

nipex1

sos

dada

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1