„Dani audiovizuelnog naslijeđa“

- Projekcija dokumentarnih filmova Alije Vokića -


DaniAVnaslijedjaJU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona od 26. do 28. oktobra/listopada 2020. godine organizuje manifestaciju „Dani audiovizuelnog naslijeđa“ u okviru kojih će se kroz tri događaja pridružiti brojnim evropskim i svjetskim ustanovama kulture, arhivima, medijskim kućama i filmskim udruženjima, koji obilježavaju 27. oktobar/listopad Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa.
Svrha obilježavanja dana kojeg je ustanovio UNESCO 2006. godine, je podizanje  svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata, kao dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoravanje na potrebu njihove zaštite.
U okviru ovogodišnje manifestacije JU BKC Tuzlanskog kantona sa partnerom u organiziciji, Arhivom Tuzlanskog kantona, pažnju je usmjerio na audiovizuelne sadržaje koji su nastali u periodu odbrane Bosne i Hercegovine 1992.-1995.
Video i audio sadržaji nastali u tom vremenu imaju veliku dokumentarističku vrijednost. Skoro tri decenije nakon nastanka tih sadržaja, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, veliki dio tih materijala je neadekvatno zbrinut, nije evidentiran i prijeti mu trajno uništenje.
-Aktivnostima šire društvene zajednice potrebno je aktuelizirati problem očuvanja i promocije ovog dijela našeg naslijeđa, uz poseban doprinos javnih ustanova koje imaju kapacitete da zajedno naprave prve korake. JU BKC Tuzlanskog kantona i Arhiv Tuzlanskog kantona, organizacijom manifestacije „Dani audivizuelnog naslijeđa 2020.“ pokreću priču, a od kolega iz drugih ustanova, te nadležnih institucija za ovu oblast očekujemo da je nastave – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK.
Manifestacija počinje u ponedjeljak 26. oktobra/listopada projekcijom dokumentarnih filmova Alije Vokića “Lanac za vješanje” i “Crno bijela slika”. Nagrađeni filmovi jednog od najboljih kamermana u Bosni i Hercegovini, nastalih krajem prošlog vijeka, bit će prikazani ograničenom broju studenata Univerziteta u Tuzli, većinom rođenih nakon nastanka ovih filmova.
Centralni dio manifestacije je “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem”, koje će se održati 27. oktobra/listopada sa početkom u 18.30. sati.
U okviru ove večeri, uz prigodan razgovor sa autorom, bit će prikazani do sada neobjavljeni dokumentarni sadržaji “iz sehare” doajena bosanskohercegovačkog novinarstva, koji u privatnoj arhivi ima  na stotine sati snimljenog materijala iz ratnog i poratnog perioda 90-tih godina prošlog vijeka.
Panel diskusija “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma”, događaj je kojim će se 28. oktobra/listopada manifestacija i završiti.
Panel diskusiju, uvodnim predavanjem, otvorit će direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić, a među panelistima će se naći predstavnici ustanova kulture iz Tuzlanskog kantona, medija, akademske i školske zajednice, predstavnici Vlade i Skupštine TK i drugi.
Zbog aktuelne higijensko-epidemiološke situacije, prisustvo događajima je ograničeno samo na na osobe koje su pozvane na spomenute događaje i zainteresirane posjetitelje koji najave svoj dolazak putem marketing službe JU BKC TK.
Dani audiovizuelnog naslijeđa prvi su događaj u okviru predstojećih „Dana Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona“ koji će trajati do sredine decembra.

26.10.2020. godine
JU BKC TK

 • Zanimljivosti Scena

  • BKC TK: Duodrama ”Prah” 4. maja u Tuzli

   BKC TK: Duodrama ”Prah” 4. maja u Tuzli  Maestralna duodrama ”Prah”, iz produkcije JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i UDU Altteatar Sarajevo, na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli bit će odigrana  u...

  • Upis u Dramski studio do 2. maja

   Upis u Dramski studio do 2. maja- Produžen rok za upis u Dramski studio za djecu, mlade i odrasle 2021. - Pozorište mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem "Mladi Tuzle" već sedamnaest (17) godina kontinuirano realizuje specifičan oblik...

  • NP Tuzla: "Kreketanja"

   NP Tuzla: Narodno pozorište Tuzla ove sedmici će predstavu “Kreketanje” u režiji Aleša Kurta i autora Almira Bašovića izvesti u dva dana, 23. i 24.aprila, a obje predstave će početi u 17.30 sati. “Kreketanje” je komad...

  • Klavirski recital: Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso u BKC TK u Tuzli

   Klavirski recital: Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso u BKC TK u Tuzli  Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso, klavirski recital izvest će u utorak 20. aprila 2021. godine u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.Gost koncerta, koji će se održati u skladu...

  • Preminuo Mevludin Ekmečić

   Preminuo Mevludin Ekmečić- Akademski slikar preminuo u 92 godini života - Akademski slikar Mevludin Ekmečić preminuo je u 92. godinii života, objavila je Fondacija Legat Ekmečić. Ekmečić je odlikovan mnogim umjetničkim i...

  • BKC TK: Tuzlanska premijera filma „Te mračne noći“

   BKC TK: Tuzlanska premijera filma „Te mračne noći“- Ulaz besplatan, rezervacija obavezna - Dugometražni francusko-bosanski film “Te mračne noći” François Lunela, francuskog režisera sa adresom u Sarajevu, nakon sarajevske, u utorak će doživjeti i...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1