„Dani audiovizuelnog naslijeđa“

- Projekcija dokumentarnih filmova Alije Vokića -


DaniAVnaslijedjaJU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona od 26. do 28. oktobra/listopada 2020. godine organizuje manifestaciju „Dani audiovizuelnog naslijeđa“ u okviru kojih će se kroz tri događaja pridružiti brojnim evropskim i svjetskim ustanovama kulture, arhivima, medijskim kućama i filmskim udruženjima, koji obilježavaju 27. oktobar/listopad Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa.
Svrha obilježavanja dana kojeg je ustanovio UNESCO 2006. godine, je podizanje  svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata, kao dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoravanje na potrebu njihove zaštite.
U okviru ovogodišnje manifestacije JU BKC Tuzlanskog kantona sa partnerom u organiziciji, Arhivom Tuzlanskog kantona, pažnju je usmjerio na audiovizuelne sadržaje koji su nastali u periodu odbrane Bosne i Hercegovine 1992.-1995.
Video i audio sadržaji nastali u tom vremenu imaju veliku dokumentarističku vrijednost. Skoro tri decenije nakon nastanka tih sadržaja, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, veliki dio tih materijala je neadekvatno zbrinut, nije evidentiran i prijeti mu trajno uništenje.
-Aktivnostima šire društvene zajednice potrebno je aktuelizirati problem očuvanja i promocije ovog dijela našeg naslijeđa, uz poseban doprinos javnih ustanova koje imaju kapacitete da zajedno naprave prve korake. JU BKC Tuzlanskog kantona i Arhiv Tuzlanskog kantona, organizacijom manifestacije „Dani audivizuelnog naslijeđa 2020.“ pokreću priču, a od kolega iz drugih ustanova, te nadležnih institucija za ovu oblast očekujemo da je nastave – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK.
Manifestacija počinje u ponedjeljak 26. oktobra/listopada projekcijom dokumentarnih filmova Alije Vokića “Lanac za vješanje” i “Crno bijela slika”. Nagrađeni filmovi jednog od najboljih kamermana u Bosni i Hercegovini, nastalih krajem prošlog vijeka, bit će prikazani ograničenom broju studenata Univerziteta u Tuzli, većinom rođenih nakon nastanka ovih filmova.
Centralni dio manifestacije je “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem”, koje će se održati 27. oktobra/listopada sa početkom u 18.30. sati.
U okviru ove večeri, uz prigodan razgovor sa autorom, bit će prikazani do sada neobjavljeni dokumentarni sadržaji “iz sehare” doajena bosanskohercegovačkog novinarstva, koji u privatnoj arhivi ima  na stotine sati snimljenog materijala iz ratnog i poratnog perioda 90-tih godina prošlog vijeka.
Panel diskusija “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma”, događaj je kojim će se 28. oktobra/listopada manifestacija i završiti.
Panel diskusiju, uvodnim predavanjem, otvorit će direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić, a među panelistima će se naći predstavnici ustanova kulture iz Tuzlanskog kantona, medija, akademske i školske zajednice, predstavnici Vlade i Skupštine TK i drugi.
Zbog aktuelne higijensko-epidemiološke situacije, prisustvo događajima je ograničeno samo na na osobe koje su pozvane na spomenute događaje i zainteresirane posjetitelje koji najave svoj dolazak putem marketing službe JU BKC TK.
Dani audiovizuelnog naslijeđa prvi su događaj u okviru predstojećih „Dana Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona“ koji će trajati do sredine decembra.

26.10.2020. godine
JU BKC TK

 • Zanimljivosti Scena

  • Tuzlanski pozorišni dani od 21. do 27. novembra 2020. godine

   Tuzlanski pozorišni dani od 21. do 27. novembra 2020. godineLoša epidemiološka situacija zbog širenja korona virusa uticala je na sve segmente društva, a posebno na kulturu. Uprkos svemu, u Narodnom pozorištu Tuzla odlučili su da održe Tuzlanske pozorišne...

  • „Tolerancija“ u Tuzli od 23.10. do 27.11.

   „Tolerancija“ u Tuzli od 23.10. do 27.11.- Izložba plakata autora Mirka Ilića u Tuzli - Izložba plakata „Tolerancija“, autora projekta „THE TOLERANCE PROJECT“  i svjetski poznatog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića postavljena je u Tuzli,  od...

  • 12. Festival sevdalinke

   12. Festival sevdalinke- Gledajte uživo - Donosimo vam raspored 12. Festivala sevdalinke - I pored svih poteškoća u realizaciji ovakvih dešavanja, Festival sevdalinke neće prekinuti svoje kontinuirano postojanje ni za...

  • ˝BiH u 2. svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva TK˝

   ˝BiH u 2. svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva TK˝  U Arhivu TK će danas 24. novembra, biti postavljena izložba "Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva TK" povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnost Bosne i...

  • TKT: ‘‘Punoljetstvo na margini‘‘ od 28.11.

   TKT: ‘‘Punoljetstvo na margini‘‘ od 28.11.- Teatar kabare Tuzla  će obilježiti otvaranjem 18. TKT FEST-a 2020. - Ovogodišnji TKT Fest koji je tradicionalno započinjao na Svjetski dan teatra 27.03, radi pojave virusa COVID 19, doživio je...

  • Preminuo Mustafa Nadarević

   Preminuo Mustafa NadarevićJedan od najznačanijih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumaca Musatafa Nadarević preminuo je u 77. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 solana1

adriatic

TQM

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

Istanbul 25 novembar 2020 vt

tztk

piemonte1

imel2

cydonia2
emma

vlada tk1

sos 2020