Danas Dan Ade Lovelace


Kompanija CA Design iz Tuzle u utorak, 9. Oktobra 2018.godine obilježava Dan Ade Lovelace -  internacionalni dan ostvarenja žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici koji se obilježava se svake godine sredinom oktobra (drugi utorak u mjesecu).  
Ada Lovelace je engleska matematičarka koja je živjela u prvoj polovici 19.stoljeća. Bila je suradnica Charlesa Babbagea, izumitelja analitičkog stroja. Adine bilješke o stroju sadrže ono što se danas smatra prvim algoritmom (postupnikom) koji se napravilo da bi ga stroj mogao obraditi. Zbog ovog ju se smatra prvom računalnom programerkom te je po njoj nazvan i programerski jezik Ada.
Kompanija CA Design iz Tuzle će u suradnji sa kompanijom Leftor te Bit centrom i udruženjem BILD IT ove godine predavanjem o sigurnosti na internetu (ili online sigurnosti) pokušati uticati na dizanje svijesti o opasnostima kojima su izložene djevojčice, djevojke i žene te ih naučiti kako se zaštititi u virtualnom svijetu.

ada lovelace day v1 bs


Također, djevojke i žene iz sve četiri organizacije će razgovarati sa prisutnim djevojčicama i djevojkama te im predstaviti prednosti rada u IT sektoru te podijeliti svoja iskustva o tome gdje steći potrebna znanja kako bi pronašle svoje mjesto u IT kompanijama u Bosni i Hercegovini. Svoja iskustva će prenijeti djevojke i žene programeri, dizajneri te menadžeri iz odjela marketinga i ljudskih resursa. Nedostatak djevojaka u IT sektoru je ponajviše rezultat predrasuda koje utiču na odluku djevojaka da poslije osnovne ili srednje škole, unatoč ljubavi prema matematici i informatici, ipak svoju karijeru grade u drugom sektoru ili u potpunosti odustaju od karijere, ali i masovnog odlaska mladih u zemlje Zapadne Europe.
U svjetlu ovog događaja su dvije uposlenice naše kompanije u intervjuu za Blog sekciju Bit Alijanse dale svoj osvrt na mjesto djevojaka i žena u IT svijetu. (intervju možete pročitati ovdje).

Agenda:


11:00-11:15 - Dobrodošlica za učesnike i posjetitelje
11:15-11:30 - Predavanje: Online Safety
•    Azra Nurikić
•    Inela Bajrić
11:30-12:30 - Dijeljenje iskustava o radu u IT sektoru i učenju IT vještina / diskusija
•    Leftor
•    BILD IT
•    Bit Centar
•    Cape Ann
12:30-13:00 - Obilazak kompanije i razgovor sa ostalim uposlenicima - koje su vještine potrebne za zaposlenje u IT kompaniji - Cape Ann i Leftor

Ovaj događaj je otvorenog tipa i sve djevojke, djevojčice i žene koje svoju karijeru žele graditi u IT sektoru su dobrodošle!

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

vip

kurkumin

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

 seif1

piemonte1

tztk

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1