Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

- “Daruj krv da život teče dalje” -

Krv Darovanje krvi


U svim zemljama se 14. juna obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a cilj je da se pojača svijest o potrebi i važnosti redovnog dobrovoljnog davanja krvi i istakne značaj ove humane aktivnosti.

Prvi Svjetski dan davalaca krvi obilježen je 14. juna, 2004. godine, a u junu 2005., na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o podršci dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi. Donijeli su rezoluciju kojom su 14. juni proglasili Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

Iako je krv potrebna pacijentima svaki dan u godini, cilj obilježavanja 14. juna je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom i bezbjednom krvlju, te da se oda priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihovu solidarnost, humanost i spremnost da pomognu onima kojima je krv najpotrebnija.

Ove godine Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se pod motom “Daruj krv da život teče dalje” i u skladu je sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

bhrt
14.6.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma