Tuzlanka Zineta Altumbabić se više od 20 godina bori za rješavanje radnopravnog statusaTuzlanka Zineta Altumbabić se više od dvije decenije bori za osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na rad. Iako je nadležni sud poništio odluku o otkazu, nikada nije vraćena na radno mjesto. Ovim problemom danas se bavila i komisija državnog parlamenta.

Altumbabić je bila radnica Direkcije za civilnu avijaciju Republike Bosne i Hercegovine. Početkom 1994. godine dobila je ugovor na neodređeno vrijeme.

Njeni problemi su počeli 1998. godine kada je otišla na trudničko bolovanje. Prema njenim riječima, nedugo poslije je dobila otkaz, ali rješenje o otkazu nikada nije dobila.

altumb

Podsjetila je da su kasnije formirane dvije direkcije, entitetska i državna. Ukazala je da na to joj je 2000. godine tadašnji načelnik tuzlanskog AKL-a Šerif Salkić predložio zajedničku tužbu i to je prihvatila.

Kako je navela, Općinsku sud u Sarajevu je četiri godine kasnije presudio u korist 40 tužitelja. Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio prvostepenu presudu, a u obrazloženju je naveo da radni odnos nije prestao na zakonski način.

Tužiteljima je morao biti isplaćen i novac, što se i desilo 2007. godine. Ali, nikada se nije desilo vraćanje na radno mjesto.
"Uplaćen novac za PIO, ali staž nije nije evidentiran"

S obzirom na to da se tužbenim zahtjevom nije mogao pokrenuti i voditi spor za nadoknadu penzijsko-invalidskog osiguranja, objašnjava, njen advokat Hakija Kurtović je pokrenuo uvezivanje radnog staža i uplaćivanje doprinosa. Prije 11 godina je presuđeno da joj se mora uplatiti PIO za vremenski period od 1. januara 1999. do 10. oktobra 2008.

Altumbabić je istakla da je novac i za ovu svrhu uplaćen, ali da staž za taj period ne može biti evidentiran sve dok institucija koja je izvršila uplatu ne ispuni obrazac namijenjen za to.

"S obzirom na to da nikada nisam dobila rješenje o otkazu, PIO bilježi da sam uposlena u ministarstvu koje više ne postoji i pored mog nastojanja da mi staž bude zaključen, izričito su mi naglasili da ne postoji način - neki postoje, ali za mene ne važe - da sama prekinem staž", potcrtala je.

Pored punomoćnika i sama je nastojala riješiti ovaj problem. Bez rješenja o prestanku radnog odnosa nije se mogla prijaviti na biro i nije imala pravo na zdravstvenu zaštitu.

  • "Bez odgovora iz Vijeća ministara"

Tvrdi da se godinama obraćala Federalnom ministarstvu komunikacija i saobraćaja sve dok nije osnovana državna BHANSA. Obraćala se i državnom Ministarstvu komunikacija i saobraćaja te Bosanskohercegovačkoj direkciji za civilnu avijaciju (BHDCA).

Oni su prebacivali odgovornost na druge institucije, a onda se obratila i Vijeću ministara. To je učinila četiri puta i nikada nije dobila odgovor.

Na njene dvije žalbe je reagovao Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Putem advokatske kancelarije iz Tuzle obratila se Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog neprovođenja odluke Suda BiH.

"Ustavni sud je naložio isplatu sredstava na ime naknade nematerijalne štete zbog dužine trajanja izvršnog postupka, kao i to da se poduzmu odgovarajuće mjere za okončanje postupka u mom predmetu pred Općinskim sudom u Sarajevu. Predmet je još uvijek otvoren i postoje indicije da će ga, ako BHDCA ne dostavi ime odgovorne osobe, i na zahtjev Pravobranilaštva obustaviti", ukazala je Altumbabić.

Kako je navela, rokovi su nastupili od 10. novembra prošle godine, kada je Ustavni sud donio odluku. Poučena iskustvom, ponovo se obratila ombudsmanu još dvjema žalbama. Jedna je bila upućena Općinskom sudu u Sarajevu zbog odugovlačenja procesa, a druga BHDCA-u zbog uskraćivanja informacija njoj i njenom punomoćniku.

  • Narušeno joj zdravlje

Smatra da Vijeće ministara, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja i BHDCA mogu riješiti njen problem.

Ponovila je da je važno da se ispoštuje presuda za povratak na radno mjesto u skladu sa stručnom spremom, upiše radni staž i obeštetiti u smislu bodovanja na birou radi jednostavnijeg upošljavanja ako se ne uposli onako kako je naložio sud.

Poručila je da se mora postupiti i po preporuci ombudsmana, tj. da se legalno riješi njen radno-pravni status. Altumbabić je potcrtala da joj je višegodišnja borba za prava znatno narušila zdravlje.

  • Parlamentarka Marinković-Lepić: Odgovornost je na Vijeću ministara

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta Bosne i Hercegovine danas se bavila problemom Zinete Altumbabić. Donesen je zaključak da se Vijeće ministara uključi u rješavanje njenog radnopravnog statusa i to u skladu s presudom i preporukom Ombudsmana za ljudska prava.

Članica ove komisije i parlamentarka Naše stranke (NS) Mirjana Marinković-Lepić je kazala da nije preciziran rok za provođenje zaključka.

"Rok nije dat, ali mi moramo voditi računa o aktivnostima Vijeća ministara. Ako se to ne desi, uputit ću urgenciju da se naš zaključak ispoštuje s obzirom na to da se na taj zaključak čeka već nekoliko godina", izjavila je.

Ukazala je da Vijeće ministara ne može uplatiti doprinose i plaće, a da ne riješi drugi dio presude tj. radnopravni status.

Obećala je da će insistirati kod Vijeća ministara da se ovo uradi u dogledno vrijeme i dodala je da preporuka ombudsmana uopće nije bila na dnevnom redu.

Marinković-Lepić je potcrtala da su Direkcija za civilno zrakoplovstvo i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH ovaj problem adresirali na Vijeće ministara. Kako je rekla, oni su se u svom očitovanju pozvali na presudu istaknuvši da je odgovornost na Vijeću ministara.

klix
24.2.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1