Tuzlak Miralem Porobić za Kemelon


“NIJE TE MAJKA KARALA ŠTO SI SE KOCKAO, NEGO ŠTO SI SE PRAVDAO”


Kada sam davne 1976,g. bio na odsluženju vojnog roka u bivšoj JNA, naučio sam lekciju, koju čitav život primjenjujem. Naredbu poštuj, a o izvršenoj naredbi obavezno izvještavaj, ako nisi izvjestio da si naredbu izvršio, znala se kazna, čišćenje wc četkicom za zube. Nijedna kazna nije prijatna, ali te ona natjera da poštuješ naredbu. Kako onda, tako i danas. O svemu što uradim, ja napravim informaciju o rezultatima rada.
A šta sam postigao sa dva članka koji su objavljeni na portalu Kameleon radija?

miralem

Javilo mi se mnogo čitalaca sa izrazima podrške, što mi je drago. Poduzete su mjere izolacije za ljude koji su došli u kontakt sa zaraženim bolesnikom iz Zenice, te sa zaraženim članom Komisije za odbranu doktorske disertacije, što smatram da je izvanredna stvar, jer je to naš doprinos da se uspori širenje virusa. Žao mi je što su u izolaciji čitavi medicinski timovi koji su na taj način spriječeni da pomognu svima nama.

Prema dostupnim informacijama u zeničkoj bolnici je u izolaciji 45 osoba, a u Tuzli preko 100, među kojima su i članovi Komisije za odbranu doktorata. Ali sa druge strane, ovo je potvrdilo ono što sam tvrdio, sistem postoji i sistem će naći odgovore za ljude koji ne poštuju naredbe. Sistem je svoje odradio, stavio sve pod izolaciju, i zato treba da nastavimo podržavanje aktivnosti sistema. A kako sistem radi, vrlo jednostavno, od vijeka i pamtivjeka, na isti način. U cilju zaštite vladajućih, donosi propise.

Kao pravnik, sa velikim iskustvom, sa pravničkim ugledom stečenim kroz rad kao sudija, advokat, predavač, autor brojnih stručnih članaka, smijem sebi dati za pravo da kažem da imamo dobre propise i bilo bi divno kada bi ih primjenjivali. Na žalost, propise primjenjuju ljudi, koji sada gledaju, prvenstveno lične interese, ne obazirući se na druge i na taj način izvrgavaju svrhu propisa. Onda dolazimo do toga da nam ne trebaju propisi, ili nam ne trebaju ljudi koji te propise ne poštuju.

Za mene je lakše promjeniti ljude koji ne poštuju propise. Virus nikoga ne štedi i niko ne želi da ga dobije, ali ga dobije. Dobio ga je princ Čarls, dobio ga je premijer Velike Britanije, koliko sportista, pa su svi javno rekli da idu u izolaciju i niko od toga ne pravi problem, pa ni mi ne treba da stigmatiziramo ljude koji su otišli u izolaciju, jer je sigurno da oni nisu svojom voljom zaraženi, a pustimo sistem da utvrdi da li su nehatom ili na drugi način prenijeli virus na druge. Svako će u svojoj izolaciji imati dovoljno vremena da razmisli šta je uradio i kakve su posljedice toga. Ponavljam, vjerujem u svoje kolege, policajce, tužioce, sudije, advokate, da će naći pravi način da sankcionišu sve one koji su i u ovoj situaciji neodgovorni.

Zato pomozimo im da sistem funkcioniše. Ako je naredba da svi moramo nositi maske i rukavice, pa nosimo ih, ali ne u džepu, nemojmo dozvoliti da nas slikaju bez maske, kao što to rade neki odgovorni, sankcionisat ćemo i njih. Ali zato nam trebate svi vi koji ovo čitate.

Pomozite sistemu da nas zaštiti. Nije dovoljna samo podrška koju ste meni dali, javite se i vi sa svojim ocjenama, svojim prijedlozima, svojim uočenim nepravilnostima, jer ako nećemo biti sada svi kao jedno, kada ćemo. Sada smo svi zarobljenici korona virusa i moramo se zajedno izboriti protiv toga, a čim ovo prođe, opet ćemo biti Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali.  Ja sam vidio samo jednu javno objavljenu poruku ljekara, kojem čestitam, ali nema ni dalje izjašnjenja direktora UKC Tuzla, rektorice Univerziteta. Pomozite sistemu da funkcioniše, a nemojte dozvoliti da se sa sistemom manipuliše. Ja ću svoj doprinos dati, dajte ga i vi. Kod nas postoji izreka „nije te majka karala što si se kockao, nego što si se pravdao“.

A evo novog doprinosa.

Agencija za bankarstvo je dala uputstva kako se banke trebaju ponašati u ovoj kriznoj situaciji, omogućavajući da se u ovoj situaciji krize, izvrši reprogramiranje kredita, odnosno omoguči klijentu jedan od predviđenih načina kako će lakše prevazići krizu.
Danas zovem svoju banku da reprogramiram kredit, i dobijem obavještenje da Banka još nije dala uputstvo za primjenu ovakve odluke Agencije za bankarstvo. Odluka Agencije je veoma jasna, nema potrebe da još banka pravi neke svoje propise.

Hoće li ovo biti još jedna bankarska prevara, pa zar nije bilo dosta „stare devizne štednje“, „švicarca“, prenošenja bankarskih potraživanja na svoje kćerke firme, u cilju iznošenja iz BIH nekoliko stotina miliona KM, pogrešno obračunatih kamata.

Hoće li banke čekati da nam dospije plaćanje rata, kako bi naplaćivali zatezne kamate. Meni rata dospijeva 01.04., pa vidjet ćemo, da li će to biti još jedna igra sa bankarskim klijentima. A šta je sa onima koji su na lizing kupili mašine, kamione, kako će oni platiti lizing rate, jer lizing kuća nije dala uputstva. Hoće li im se ta sredstva oduzeti, pa da imaju i obavezu i ostaju bez sredstava?

Ja sam ovdje, na putu da pomognem sistemu, a gdje ste vi? Javite se da zajedno pomognemo sistemu da ovo riješi. Moje slijedeće javljanje će biti u vezi ove teme, jer znam da u BiH ima oko deset milijardi KM kreditnih zaduženja.

Miralem Porobić, 65+, u izolaciji

  • Zanimljivosti Najnovije

    • IVF Centar "Balić": Dobrodošle u VIP zajednicu

      IVF Centar  - Zavod za humanu reprodukciju Balić! - U današnjem svijetu, gdje je briga o zdravlju važnija nego ikad, Zavod za humanu reprodukciju Balić s ponosom predstavlja VIP  platformu koja vam...

    • Adriatic osiguranje: Family osiguranje

      Adriatic osiguranje: Family osiguranje  Paket osiguranja kućanstva - Family osiguranje Dom je mjesto na kojem se osjećamo bezbrižno i kojem se uvijek s radošću vraćamo. Dom su uspomene, dom je obitelj. Svakome od nas sigurnost vlastitog...

    • "Cydonia" Eukaliptus balzam

      Eukaliptusov balzam 30 ml sadrži eterično ulje eukaliptusa u vegetabilnoj podlozi, koja posjeduje snažna antibakterijska i antivirusna svojstva, olakšava iskašljavanje pa je pogodan za primjenu u...

    • Adriatic osiguranje: Dobrovoljno zdravstveno osiguranje

      Adriatic osiguranje: Dobrovoljno zdravstveno osiguranjeProgram dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u Adriatic osiguranju, kreiran na temelju praćenja potreba osiguranika, kroz jedinstvenu ponudu medicinskih usluga i uz najsuvremeniju opremu i...

    • "Cydonia" Mirofem kapsule

      Sadrže ekstrakt tajlandske biljke Pueraria mirifica. Sadrže fitoestrogene: miroestrol, deoksimiroestrol i puerarin, koji prema strukturi sliče estradiolu. Pokazuje snažno estrogeno djelovanje na...

    • "Biljka za osmijeh roditelja i djeteta", 20. aprila

        Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” uz podršku i na inicijativu Landscape studija Avliya, koji je okupio sjajne donatore, organizuje akciju uređenja bašte i zelenih površina oko Roditeljske kuće...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma