Šta u praksi znači uvođenje 4G mreže u BiH


Jučer su uručene dozvole telekom operaterima za uvođenje 4G mreže, ali će građani na četvrtu generaciju mobilne mreže još sačekati, bar do 8. maja. Sarajevo je prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu. Provjerili smo zašto je BiH posljednja zemlja u Evropi, koja je dobila 4G mrežu, i šta će vam biti potrebno da biste svoje uređaje sa 3G prebacili na četvrtu generaciju.
Telekom operaterima upravo su uručene dozvole da uvedu novu generaciju mobilne mreže. Ali, građanima će 4G biti dostupan tek od 8. maja.

4G


Pitali smo građane šta misle o uvođenju 4G mreže i evo šta su nam kazali:
"I sa 3G smo pretrpani" .
"Ništa, za mene ništa ne znači".
"Prosperitet, eto šta".
"Mislim da kasnimo dosta za ostatkom svijeta, pa tako da će to biti pravo dobra stvar".

Prednosti 4G mreže, ipak, prvi će moći da iskuse privrednici na mostarskom sajmu, već sutra. Do sada je bilo nekoliko pokušaja uvođenja 4G mreže bilo bezuspješno. Nadležni, danas, ovo predstavljaju kao veliki uspjeh.

"Pored toga što će značajnu korist od svega ovoga imati, prije svega, svaki stanovnik u BiH, ulazimo u sistem po kome će i privreda u nekom narednom periodu, kao i sve one firme koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu tehnologiju na način da prije svega budu dostupniji sa svojim uslugama svim korisnicima u BiH", kazao je Predrag Kovač, generalni direktor Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH.

Telekom operateri uvjeravaju da su za ovaj iskorak odavno spremni.

"Ovaj današnji datum i ovaj svečani čin je jako važan za BiH, za sve njene građane, telekom operatere i sve korisnike naši usluga. Na nama je sad velika odgovornost, u BH Telekomu smo 2017. usvojili master plan puta ka 5G. Ovo je jedan važan korak ka sustizanju svjetskih telekomunikacijskih trendova", kazao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

"U ime kompanije HT Eronet mogu samo obećati da će infrastruktura radijske pristupne mreže koju ćemo izgraditi u nastupajućem razdoblju biti ne samo 4G nego i 5G spremna", kazao je Goran Kraljević, član Uprave izvršnog direktora JP Hrvatske telekomunikacije d.d Mostar

Predstavnici M:TEL-a nisu bili na dodjeli dozvola, ali će im ona biti naknadno uručena. Na svojoj web stranici, M:TEL je naveo da su s radošću dočekali zeleno svjetlo nadležnih institucija za puštanje odavno spremne 4G mreže, te će svojim korisnicima već od danas pružiti sve prednosti koje ona donosi.

A šta sve to znači u praksi? Komercijalizacijom ove usluge, korisnici će imati 7 ili 8 puta veću brzinu prijema i slanja sadržaja sa mogućnošću korištenje više kanala za komunikaciju, kao i veću stabilnost mreže.

"Da bi podržali tu mrežu, pošto znate prelaz sa 3G na 4G mrežu značio je i izmjenu svih važnih stanica a isto tako i izmjenu sim kartica, ali vrlo brzo za par minuta se dobije nova kartica da bi mogla da podrži 4G mrežu", pojasnila je Svjetlana Cenić, predsjednica Nadzornog odbora BH Telecoma.

U narednoj godini više od 60 posto naseljene teritorije biće pokriveno 4G mrežom, dok će u narednih pet godina telekom operateri osigurati pokrivenost 90 posto teritorije.
9.4.2019. godine
n1

Od danas 4G mreža u BiH


- Telekom operateri uvode superbrzi internet - Posljednja država u Evropi prelazi na moderni sistem prijema i slanja sadržaja -

4G

Bosna i Hercegovina od danas ima 4G mrežu mobilnih komunikacija, piše Avaz.
Posljednja država u Evropi prelazi na moderni sistem prijema i slanja sadržaja posredstvom mobitela kroz unaprijeđeni sistem 4G Plus.
Dvije frekvencije
To znači da brzina prijema i slanja sadržaja može dostići čak i više od jednog gigabajta u sekundi. U odnosu na standardni 4G, to je deset puta više.
Uz to, verzija 4G koju uvodi „BH Telecom“ donosi i bitno manja odgađanja slanja saobraćaja nego kada se saobraćaj odvija standardnom 4G mrežom. Kašnjenja u odlasku i prijemu mjere se u mikrosekundama.
Sarajevo će biti prvi grad u kojem će se 4G Plus početi koristiti, a ubrzo će to iskusiti i Mostar. Tokom poznatog velikog sajma u tom gradu, „BH Telecom“ pustit će 4G Plus signal i u najvećem gradu Hercegovine.
Do kraja godine, najmanje 60 posto BiH imat će pokrivenost signalom 4G Plus.
- Tehnologija 4G Plus omogućava istovremeno korištenje više kanala za komunikaciju mobilnog uređaja s baznom stanicom, pa korisnici ostvaruju nekoliko puta veće brzine od onih koje se postižu u standardnoj 4G mreži. Da bi bile iskorištene sve prednosti mreže 4G Plus, potrebno je imati 4G SIM karticu i telefon koji podržava ovu tehnologiju, kao i biti u zoni pokrivanja 4G Plus signalom.
Tehnologija koja se koristi da bi se omogućile još veće brzine i trenutno učitavanje sadržaja, kombiniraju dvije frekvencije s kojih se emitira signal mobilne telefonije - objašnjava za "Dnevni avaz" Svetlana Cenić, članica Nadzornog odbora „BH Telecoma“.
Zamjena kartica
Ona ističe i da je „BH Telecom“ spreman za zamjenu SIM kartica. Cenić kaže da se za najviše pet minuta na svakom od šaltera „BH Telecoma“ ta usluga može uraditi gratis.
- Poduzete su sve mjere kako ne bi bilo gužvi - kaže Cenić.
Uvođenjem 4G Plus mreže, BiH je premostila dosadašnju zaostalost za ostalim evropskim državama, ali i došla korak bliže signalu 5G. Njega u ovom momentu koriste samo stanovnici Južne Koreje, koja je početkom ovog mjeseca pustila ovu vrstu usluge u široku upotrebu.

BHTelecom4G

  • 17,5 miliona KM košta licenca za 4G Plus za svakog od tri operatera
  • 90 posto teritorije BiH u narednih pet godina mora biti pokriveno mrežom 4G Plus
  • 340 miliona KM investirao „BH Telecom“ od 2015. do 2017. godine u širenje mrežnih stanica

FOTO: Ekstra sniženo - "Piemonte" Tuzla - Super akcija do 5. aprila


U svim prodajnim objektima "Piemonte" Tuzla u toku je Super akcijska prodaja - Ekstra sniženo.

Pie5feb

Odabrani artikli po veoma povoljnim cijenama su na Super akciji u periodu od 30.3. do 5.4.2019. godine ili do isteka zaliha.


Posjetite "Piemonte", mjesto povoljnih cijena i dobre usluge!


Vaš "Piemonte" Tuzla!!!


Jeste li spremni za 4G?

- Nova USIM kartica umjesto stare SIM -

BHTelecom4G

Iskoristite promo akciju od 1. aprila do 1. juna 2019. godine i svoju SIM karticu BESPLATNO zamijenite novom, naprednijom USIM karticom.

Akcija je namijenjena:

·         postojećim prepaid i postpaid korisnicima mobilne mreže BH Telecoma, te korisnicima postojećih Moj Combo i studentskih paketa, koji tokom akcije pređu na jedan od novih pretplatničkih extra mobilnih paketa BH Telecoma/ili na neki od novih paketa sa kombinovanim načinom plaćanja: Student NET, Student NET+ Combo NET, Teen i Assistan

·         novim pretplatnicima mobilne mreže BH Telecoma koji zasnuju pretplatnički odnos tokom akcije

·         korisnicima drugih mobilnih operatera koji prenesu broj u mrežu BH Telecoma tokom akcije

·         korisnicima Moj izbor/Top Tim/Biz izbor usluga koji podnesu zahtjev za zamjenu na USIM kartice

 
USIM kartica vam omogućuje korištenje 4G mreže i veći kvalitet korištenja usluga BH Telecoma.

Zahtjev za  novu USIM  karticu možete podnijeti na svim prodajnim mjestima BH Telecoma.

Moja priča.

FOTO: Ekstra sniženo - "Piemonte" Tuzla - Super akcija do 29. marta


U svim prodajnim objektima "Piemonte" Tuzla u toku je Super akcijska prodaja - Ekstra sniženo.

Pie5feb

Odabrani artikli po veoma povoljnim cijenama su na Super akciji u periodu od 23. do 29.3.2019. godine ili do isteka zaliha.


Posjetite "Piemonte", mjesto povoljnih cijena i dobre usluge!


Vaš "Piemonte" Tuzla!!!


 pavic1

Banner Lukavac 180x112

golden okt 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1

 

 

Volim Tuzlu na Facebooku