Vlada Federacije BiH će privatizirati manjinski dio BH Telecoma

bhtelecom
Vlada Federacije BiH će privatizirati manjinski dio BH Telecoma, ali će zadržati udio od preostalih 51 posto, potvrdio je danas na pres-konferenciji nakon sjednice federalne Vlade federalni premijer Fadil Novalić. BH Telecom če se privatizirati zbog godišnjeg pada profita za oko 40 miliona KM i zbog straha od gubitka pozicije na tržištu, ali i zato što je to predviđeno u reformskoj agendi.
- Novac koji će se dobiti iz privatizacije zamijenit ćemo za nešto što je vrijedno....Ja sam pominjao tunel Prenj ili nešto što predstavlja generacijski projekat. Ali, iz manjinskih udjela se mnogo novca ne može sakupiti, kazao je Novalić. BH Telecom je trenutno u 90-odstotnom državnom vlasništvu.

28.7.2015. godine

Sindikat najavio protest za 30. juli ispred Parlamenta FBiH

SSSBiH
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je proteste za četvrtak, 30. jula, ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, nakon saznanja da će tog dana s početkom u 10.00 sati zasjedati Dom naroda i da je na dnevnom redu Prijedlog zakona o radu. Razlog protesta je što se sindikat žestoko protivi tom zakonu jer smatra da grubo krši prava radnika. Predsjedništvo Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata je na današnjoj  vanrednoj sjednici potvrdilo Odluku o organizovanju protesta. Pozvalo je sve članove sindikata da odmah, a najkasnije sutra, kontaktiraju svoje sindikalne povjerenike kako bi se dogovorili o načinu dolaska na protest u Sarajevo. - Poštovane kolegice i kolege, članovi sindikata, došao je trenutak da izađemo na ulicu, blokiramo Parlament FBiH i spriječimo zastupnike da izglasaju zakon o radu koji nije po mjeri radnika i koji za cilj ima da nas pretvori u robove - saopćio je Savez samostalnih sindikata BiH.

federalna.ba/Fena
28.7.2015. godine

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o osnivanju JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“

MAT
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju JP Međunarodni aerodrom Tuzla. Jedan od razloga za donošenje Zakona je povećanje osnovnog kapitala Javnog preduzeća. Naime, Skupština Tuzlanskog kantona, kao osnivač ovog privrednog društva, odlučila je da poveća osnovni kapital Javnog preduzeća, zbog čega je iznos kapitala potrebno izmijeniti i u Zakonu. Izmjenama je predviđeno da se osnivački ulog, po osnovu prethodnog kreditnog zaduženja Aerodroma, poveća, sa trenutnih 10.000,00 KM, i imovine koja se sastoji od zgrade putničkog terminala, portirnice sa nastrešnicom i parkirališta za automobile, na 4.060.101,64 KM. Razlog za predlaganje Zakona je i potreba da se otklone uočeni nedostaci u funkcionisanju Nadzornog odbora Javnog preduzeća, koji je po trenutno važećem Zakonu, mogao imenovati direktora ovog privrednog društva i bez saglasnosti osnivača.

22.7.2015. godine

Firma "Em-oniks" uprkos štetama od poplava uposlila 10 novih radnika

emonikslukavac
Firma "Em- Oniks" predstavlja odličan primjer korisnika Programa Evropske unije (EU) za oporavak od poplava, konkretno komponente za podršku malim i srednjim poduzećima, jer su uprkos ogromnoj šteti uzrokovanoj poplavama uspjeli povećati broj uposlenih - kazao je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Massimo Mina. To je izjavio nakon posjete firmi "Em-Oniks" u Lukavcu, koja je dobila grant sredstva u okviru EU Programa za oporavak od poplava. Ova kompanija, ističe, pretrpjela je velike štete i zaista im je bila potrebna pomoć, prvenstveno da bi mogla sačuvati postojeća radna mjesta i da ne dođe do smanjenja broja uposlenika. Također je naglasio da je "Em-Oniks" nakon poplava nastavio izvršavati obaveze u smislu isplata plaća, uplata doprinosa, PDV-a i ostalih obaveza prema državi. Osim toga, kaže, uspjeli su povećati broj radnika, što pokazuje da se ova kompanija kroz ovakvu direktnu pomoć, ne samo vratila na stanje prije poplava, već je sada uspješnija. Direktor i vlasnik firme "Em-Oniks" Enes Memić, koja je jedna od vodećih firmi u BiH u proizvodnji profila za suhu gradnju, kazao je da  procijenjena šteta od poplava iznosi oko dva miliona KM. Za oporavak firme, kako je rekao, od Federalnog ministarstva za industriju i energetiku dobili su 330.000 KM, uz pomoć kojih su izgradili jednu halu, a od EU Programa dobili su iznos od oko 80.000 KM, koje su upotrijebili za kupovinu repromaterijala. Istakao je da su, uprkos ogromnoj šteti, uspjeli ne samo da zadrže isti broj radnika koje su imali prije poplava, već su čak zaposlili 10 novih. EU Program pokrenut je s ciljem da omogući normalizaciju životnih uvjeta u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava 2014. godine. Ukupna vrijednost programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona eura osigurala EU, a to su sredstva koja se EU obavezala izdvojiti na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu prošle godine. Finansijska pomoć korištena je za pružanje javnih usluga, sanaciju objekata, infrastrukture, stambenih jedinica za najugroženije osobe te socijalno-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Program implementiraju UNDP, Fond UN-a za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Foto: RTV Lukavac

24.7.2015. godine

Iz “Bekto Precisa” besplatno 200.000 čepova za Ditu

ditafabrika
Goraždanska kompanija “Bekto Precisa” u svojim će pogonima besplatno brizgati 200.000 ambalažnih čepova za tuzlansku Ditu, te tako i konkretno podržati proizvodnju u ovoj tuzlanskoj kompaniji. Menadžment kompanije Bekto Precisa pronašao je najbolji način podrške, koja će, vjeruju, pomoći ne samo Diti već i kompletnoj domaćoj privredi. “Dita je bila naš dugogodišnji partner i imali smo uvijek dobru saradnju tako da nas je vijest o ponovnom pokretanju proizvodnje veoma obradovala. Osim toga naša kompanija je član udruženja ‘Kupujmo domaće’ i dio kampanje ‘Upalimo svjetlo u BiH’. Cijeneći važnost domaće proizvodnje zbog što veće ekonomske stabilnosti države menadžment Bekto Precise odlučio je pomoći Diti na ovaj način”, izjavio je Amir Ćoralić, tehnički direktor kompanije Bekto Precisa, prenosi moj portal. Ćoralić je prethodno, nakon vijesti o pokretanju proizvodnje u Diti, obavio razgovore sa čelnicima Dite te dogovorio način pomoći.

21.7.2015. godine

cydonia2
eko zivot

pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1

 

 

 

Volim Tuzlu na Facebooku