mrkic2

cementara2

cydonia2

Mostar i Široki Brijeg su i dalje najskuplji gradovi u FBiH


Mostar i Široki Brijeg su i dalje najskuplji gradovi u FBiH kada su u pitanju prehrambeni proizvodi i usluge, pokazuju analize Federalnog ministarstva trgovine za juni. Iako je vrlo teško uspoređivati prosječne cijene proizvoda i usluga, jer cijene variraju i po nekoliko maraka u pojedinim gradovima, ipak je najveći broj proizvoda najskuplji upravo u ova dva grada. Brašno je najskuplje u Širokom Brijegu gdje je cijena po kilogramu 1,4 KM, dok je u Tuzli dvostruko jeftinije i iznosi 0,70 KM po kilogramu.

trgovina2

Najskuplju rižu jedu Mostarci, točnije cijena kilograma u gradu na Neretvi iznosi 5 KM, dok za kilogram iste namirnice u Orašju trebaju izdvojiti 1,8 KM. Lijekovi i pizza najskuplji su, također, u Mostaru. Za lijekove Ranibos, Ranistan, Ranital u Mostaru morate izdvojiti čak 7,5 po kutiji, dok ćete za istu dozu u Livnu i Goraždu izdvojiti 2,2 KM. Pizza, srednja, za jednu osobu u Mostaru košta 9,5 KM, Sarajevu 8,3, a u Širokom 8 KM. Najjeftinija pizza je u Zenici 5,1 KM. Zanimljivo je i da za gradski prijevoz najviše novca moraju izdvojiti upravo Mostarci gdje prosječna cijena karte iznosi 2,1 KM, dok je ista u Sarajevu 1,5 KM, a u Širokom Brijegu 1 KM. U Mostaru je cijena banana najviša u FBiH i iznosi 2,8 KM po kilogramu. Mostar prednjači i po cijenama frizerskih usluga, pranje poluduge kose s feniranjem iznosi 12 KM, kao i muško šišanje koje iznosi 7 KM. Skuplje se isfenirati i ošišati samo u Sarajevu. Da paradoks bude veći, Mostarci su vodeći i po cijenama pitke vode za kućanstvo za čiji m3 Mostarci plaćaju 1,2 KM, dok Širokobriježani i Sarajlije za to moraju izdvojiti 1,1 KM. Najjeftiniju vodu plaćaju Zeničani 0,5 KM po kubnom metru, piše Večernji list. Čokolada je najskuplja u Širokom gdje se za kilogram mora izdvojiti 18,1 KM, dok ista količina u Goraždu košta 12,4 KM.

trgovina

Dok su cijene električne energije u cijeloj Federaciji ujednačene, cijene ogrijevnog drva znatno varira. Pa je tako kubni metar najjeftinije nabaviti u Orašju gdje je potrebno izdvojiti 60 KM, dok je cijena iste količine u Mostaru 80 KM, gdje su drva i najskuplja u FBiH. Zanimljivo je i da je kuhinjska sol najskuplja u Sarajevu 1 KM za kg, slijedi Tuzla s cijenom od 0,9 KM za kg, gdje se usput rečeno sol proizvodi. Ista sol u Mostaru i Širokom košta 0,8 KM po kg. Šampon za kosu je najskuplji u gradu na Neretvi i za njega je potrebno izdvojiti 4,8 KM. Za ovaj proizvod najmanje moraju izdvojiti Širokobriježani 2,9 KM. Dječje pelene najskuplje su u Širokom 28,6 KM, a najjeftinije u Zenici 24,9 .

14.8.2015. godine

Unis-Tok iz Kalesije pokreće novu proizvodnju i radna mjesta


Tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava Unis-Tok čiji su proizvodi otkivci za autoindustriju i proizvodi za šinska vozila je uspješan primjer bh. privatizacije. Osnovana je 1984. godine, u okviru sistema UNIS Sarajevo i već u prvim godinama rada afirmisala se kao vodeći proizvođač odbojno-vlačnih naprava na području jugoistočne Evrope. Unis-Tok zapošljava 220 radnika i proizvodi iz Kalesije se izvoz u Austriju, Njemačku, Srbiju, Crnu Goru, Francusku, Mađarsku, Italiju, Hrvatsku i Tursku. U razgovoru sa poslovni portal Akta.ba direktor Unis-Tok-a Mensur Hukić kaže kako u narednom periodu planiraju proširenje svog proizvodnog asortimana. "Riječ je o izradi pločastog namještaja, a novi proizvodni pogon koji se sastoji od dvije hale je u fazi rada i biće završen do kraja godine", kaže Hukić. Kako tržište za njihovim proizvodima ne može čekati privremenu su u pogonu za proizvodnju unutrašnje i vanjske stolarije odvojili dio za pločasti namještaj, ubacili mašine i počeli sa radom. Pločasti namještaj planiran je za izvozno tržište. Prve serije već su krenule, a do kraja godine kada se sve stvari polože po planiranom očekuju značajnije kapacitete. Otvaranjem novog pogona stvorena je i mogućnost za nova zapošljavanja, te u Unis-Tok -u kaže Hukić rade na prikupljanju kadrova. "U novom pogonu pločastog namještaja će raditi 30 ljudi, dok u cijeloj tvornici ove i naredne godine planiramo povećanje broja zaposlenih na 80", ističe Hukić. Osim proizvodnje pločastog namještaja, radit će i na proizvodnji briketa i povećanju mašinskih kapaciteta za 20 posto u postojećoj proizvodnji metaloprerade.

unistok

Ono što je jako bitno naglasiti za ovu kompaniju jeste da prema svim kupcima osiguravaju maksimalan nivo pouzdanosti, posebno u odnosu na kvalitet proizvoda i rokove isporuke. Također, posljednjih godina Unis-Tok se profilira i kao proizvođač, čija su specijalnost srednjevolumenski prstenovi, koji se ugrađuju u ležajeve za najveća vozila marki Mercedes, Volvo, Dajmler-Krajsler, Daf, Man... Tvornica posjeduje kovačke kapacitete projektovane za oko tri miliona otkivaka godišnje ili 7.600 tona godišnje prerade čelika, sa trendom stalnih ulaganja i povećanja kapaciteta. Svi proizvodni procesi strogo se kontrolišu po posebnim procedurama, usklađenim sa zahtjevima kupaca, kojima se pružaju maksimalne garancije kvaliteta proizvoda i kompletan logistički servis, uključujući i isporuku na željenu adresu. Sistem kvaliteta ove kompanije uspostavljen je po standardu ISO 9001:2000, a izvršena je i verifikacija po standardu VDA 6.1., s obzirom da se najveći dio proizvodnje realizuje za kupce iz koncerna SCHAEFFLER - FAG-LUK-INA, kod čije je članice FAG Austrija Unis-Tok i zvanično u statusu "A" dobavljač. Najznačajniji kupci: Schaeffler Berndorf (Austrija), FKL Temerin,  Autometal (Višegrad), Željeznice Bosna i Hercegovina, Željeznice Srbija..

akta.ba
13.8.2015. godine

Ili novi zakoni ili protesti


Savez samostalnih sindikata BiH /SSSBiH/, koji djeluje na području Federacije BiH, uputio je federalnom premijeru Fadilu Novaliću zahtjev za izradu i usvajanje zakonskih akata, ili će, u protivnom, uslijediti radnički protesti. Zahtjev se odnosi na zakon o uvezivanju radnog staža za sve radnike kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO, zakon o bezbjednosti i zdravlju na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku FBiH, Zakona o stečajnom postupku i Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih lica FBiH.

SSSBiH

„SSSBiH je mjesecima upozoravao na nedostatke, odnosno propuste u zakonskim rješenjima i štetne posljedice koje trpe radnici, te da bi za sve radnike, ali i poslodavce i ekonomiju u FBiH bilo važnije i svrsishodnije da se prije usvajanja novog Zakona o radu usvoji set ovih zakona. Nažalost, nismo naišli na razumijevanje i Zakon o radu je usvojen na način kako je to učinjeno“, saopšteno je iz SSSBiH. Ova asocijacija očekuje da će premijer i Vlada FBiH imati više razumijevanja i konačno pristupiti rješavanju gorućih problema za radnike i radnice u FBiH. SSSBiH ističe da će svako dalje odugovlačenje samo povećati obim problema s kojima se svakodnevno susreću radnici, ali i njihove porodice. „Nemogućnost odlaska u penziju, nemogućnost liječenja, ukidanje prava na naknadu po osnovu nezaposlenosti, te izostanak odgovarajućih mjera za zaštitu i bezbjednost na radu – realnost je sa kojom se radnici susreću. Pri tome, ni na koji način ne snose odgovornost, a trpe najveće posljedice“, naglašavaju iz ovog sindikata. U saopštenju se navodi da će u slučaju da se Vlada FBiH, odnosno premijer Novalić ogluše o ovaj zahtjev, SSSBiH pred zgradom Vlade organizovati proteste.

11.8.2015. godine

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u laganom porastu


Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u posljednja tri mjeseca su u laganom porastu, a i trgovci su počeli da prave manja pakiranja određenih namirnica, po istoj cijeni, kako bi, na neki način, prikrili tiho poskupljenje. Tvrde ovo iz udruženja potrošača i iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, alarmirajući da će na jesen situacija biti još teža, jer će, vjerovatno, doći do dodatnih poskupljenja. Ove podatke o rastu cijena potvrđuje i tabela Ministarstva trgovine FBiH, u kojoj su prikazane cijene osnovnih namirnica, pšenice i naftnih derivata u BiH, posebno u FBiH, posebno u RS. Iz ove tabele se vidi da je zabilježen lagani rast cijena u protekla tri mjeseca. Prema tim cijenama, primjera radi, brašno, hljeb, ulje i puter skuplji su u BiH nego u susjednoj Srbiji.

trgovina

Tako je prosječna cijena kilograma hljeba u FBiH 2,40 KM, u RS dvije, u Srbiji 1,80, a u Hrvatskoj 3,20 KM. Prosječna cijena brašna po kilogramu tipa 500 u FBiH košta 0,90 KM, u RS jednu KM, Srbiji 0,90 KM, a u Hrvatskoj 1,5 KM. Mlijeko je najjeftinije u Srbiji s prosječnom cijenom 1,30 KM, dok je u FBiH i Hrvatskoj 1,5 KM, a u RS 1,40 KM. Iz udruženja potrošača podsjećaju da prosječna plata u FBiH od 826 KM može pokriti samo 45 posto vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu. Ovi podaci, kako ističu iz Ureda ombudsmana, uopšte nisu tihi, oni su alarmantni. "Manja gramaža, a ista cijena - znači da je proizvod poskupio. Riječ je o postupnom, skrivenom poskupljenju. Obično se tome pristupa ako se cijena nekim proizvodima ne može službeno povećati", kažu iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona i predstavnica potrošača FBiH, ističe da su posljednjih dana dobili mnogo pritužbi građana o rastu cijena namirnica u trgovačkim centrima, ali i o veoma visokim cijenama na zelenim pijacama u FBiH. Ističe da posljednjih godina cijene osnovnih namirnica godišnje rastu za 3,4 posto, što je zabrinjavajuće. "Veliki broj proizvoda u BiH je skuplji nego u zemljama okruženja koje nisu u EU, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, a cijene pojedinih namirnica polako se približavaju cijenama zemalja u EU", kazala je Bulićeva. Igor Gavran, ekonomski analitičar, govori da je evidentan rast cijena, te da najviše zabrinjava najavljeno poskupljenje komunalnih usluga u Sarajevu, što će, kako smatra, dodatno uticati na kupovnu moć građana, ali i na rad malih preduzeća koja su orijentisana samo na BiH. Dodaje da će najveću štetu pretpjeti poljoprivrednici zbog suše, te očekuje da će cijene ovih proizvoda biti visoke zbog toga što će uvoznici biti u prilici da koriste ovu tešku situaciju izazvanu vremenskim neprilikama. Prodavci na pijacama u Sarajevo i Banjaluci takođe su nezadovoljni jer su pazari sve tanji. Kažu, kupovna moć građana je slaba, često se ne kupuje na kilogram, već na komad. Safet Dedić, penzioner iz Sarajeva, kaže da je sve skupo. "Paprike, koje volim, nisam kupio cijelo ljeto, jer su skupe, koštaju između 2,5 i tri KM za kilogram. Kupim voćku ili povrće na komad i tako preživljavam", kaže ovaj penzioner.

trgovina2

Prosječna cijena kg hljeba (u KM)
3,20 u Hrvatskoj
2,40 u Federaciji BiH
2 u Republici Srpskoj
1,80 u Srbiji
Prosječna cijena litre mlijeka
1,50 u Federaciji BiH
1,50 u Hrvatskoj
1,40 u Republici Srpskoj
1,30 u Srbiji

Nezavisne
12.8.2015. godine

Radnici TTU-a odbili posao koji nudi Termoelektrana Tuzla


Radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla, održali su zbor u krugu tvornice. Odbili su prihvatiti posao koji nudi Termoelektrana Tuzla, u kojem bi bilo angažovano oko 50 radnika, a ostali bi bili na čekanju, te nema garancije da bi posao bio naplaćen, istakao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata radnika TTU-a. Odlučili su proteste ponovo održati pred zgradom Kantonalne vlade u četvrtak, te ostati preko noći ispred te institucije dok se njihovi zahtjevi o materijalnom zbrinjavanju, otvaranju novog žiro računa i imenovanju direktora ne ispune.

TTuTE

federalna.ba
11.8.2015. godine

golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

cydonia2

pavic1
imel2

vlada tk1

 

 

 

Volim Tuzlu na Facebooku